top of page

 Παρ. 10/06/2022, 07.00
Anatolia 1000
brevet 1000 χλμ.

284085066_752781525880790_7360446110322692009_n.jpg

Στις 10 Ιουνίου το πρωί ξεκινάει το πρώτο 1000αρι εξ' ολοκλήρου στην Μακεδονία και τη Θράκη, που έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό κενό στα "πολύ μεγάλα" με εκκίνηση την Βόρεια Ελλάδα.

 

Όπως το δηλώνει και το όνομά του, το Anatolia 1000 θα καλύψει τις περιοχές στο βορειοανατολικό μπράτσο της Ελλάδας, φτάνοντας ουσιαστικά μέχρι το τέρμα της στον μεθοριακό σταθμό στο Ορμένιο, πάνω στα σύνορα με τη Βουλγαρία, και κινούμενο κατόπιν δίπλα στον Έβρο αντικριστά στην Τουρκία.

284690440_3085504431780006_786486770071568774_n.jpg

Η διαδρομή ξεκινά από την Νέα Ραιδεστό, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, και αρχικά διασχίζει τις βόρειες παρυφές του Χολομώντα μέσα από πλούσια και δροσερή φυλλοβόλα βλάστηση. Στην πατρίδα του Αριστοτέλη, στα Στάγειρα, ή για την ακρίβεια στο αμέσως επόμενο, κολλητό χωριό της Στρατονίκης, βρίσκεται το πρώτο κοντρόλ του μπρεβέ.

 

Συνεχίζοντας κατεβαίνουμε προς τις παραλίες της ανατολικής Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, Ολυμπιάδα, Σταυρό και Ασπροβάλτα. Εισερχόμενοι στον νομό Σερρών περνάμε μπροστά από τον Λέοντα της Αμφίπολης, πριν κινηθούμε προς την ενδοχώρα της Ανατολικής Μακεδονίας, σε μικτό λοφώδες αγροτικό τερέν. Το δεύτερο κοντρόλ βρίσκεται στην Αλιστράτη, χωριό φημισμένο για το κοντινό και εντυπωσιακό σπήλαιο στην περιοχή.

 

Αμέσως μετά ακολουθεί η Δράμα, πρωτεύουσα νομού και μεγάλο αστικό κέντρο, πριν ξαναμπούμε σε άλλο ένα μικτό τμήμα μέχρι την γέφυρα στον ποταμό Νέστο, το Παρανέστι, και στη συνέχεια το καταπράσινο και με πολλά νερά τμήμα μέχρι την είσοδο στον νομό Ξάνθης και την Σταυρούπολη. Εκεί ξεκινάει και ένα ανηφορικό τμήμα, το οποίο όμως όταν τελειώσει μας φέρνει μέσα στην πολύβουη Ξάνθη μέσα από τα καλντερίμια της παλιάς πόλης.

 

Το επόμενο κομμάτι προσφέρεται για ενεργητική αποκατάσταση καθώς κινείται ανατολικά μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής, σε επίπεδο επί της ουσίας έδαφος. Φτάνουμε στην Κομοτηνή σε λιγότερο από 50 χιλιόμετρα, για το τρίτο κοντρόλ του μπρεβέ.

 

Αναχωρώντας από την Κομοτηνή, σύντομα ερχόμαστε στο βουνίσιο τμήμα του 1000αριού. Μετά την Νέα Σάντα, αρχικά ήπια και στη συνέχεια πιο απότομα ανεβαίνουμε κατά μήκος μιας κοιλάδας που σχηματίζεται από ένα ποταμάκι, μέχρι το υψόμετρο των 900 μέτρων και κάτι. Στη διασταύρωση της κορυφής της ανάβασης, επιλέγουμε τη βόρεια κατεύθυνση στην ήπια κατηφόρα, που σταδιακά μας κατεβάζει στα χωριά της δυτικής πλευράς του νομού Έβρου, Μεγάλο και Μικρό Δέρειο.

 

Η συνέχεια του διαδρομής ανεβοκατεβαίνει σε λοφώδες ανάγλυφο μέσω των Μεταξάδων, Λάδη και Κυπρίνο, για να περάσουμε τον ποταμό Άρδα για το τελευταίο σκέλος του πρώτου μισού. Πράγματι, μετά την γέφυρα πάνω από το ποτάμι, μια αναβασούλα μας ανεβάζει στον Πεντάλοφο, για να κατέβουμε στη συνέχεια προς Δικαία και Ορμένιο. Τα τελευταία 5 χιλιόμετρα πάνω στον φαρδύ δρόμο καλύπτουν την απόσταση μέχρι τα σύνορα για το τέταρτο κοντρόλ, στο μέσο ακριβώς του μπρεβέ.

284667559_2019081341607968_6841344745155848795_n.jpg

Από δω και πέρα, η διαδρομή μπορεί να εννοηθεί ως επιστροφή, αρχικά όμως περνώντας από την ανατολική μεθόριο, μέσα από την ακριτική Ορεστιάδα, και κατ' επιλογήν το Διδυμότειχο και το Σουφλί. Το σκέλος αυτό καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη, όπου εκτελείται το πέμπτο κοντρόλ.

 

Ακολουθεί τμήμα που μαζεύει κάποια υψομετρικά, χωρίς όμως καμία παρατεταμένη ανάβαση, αλλά με μικρές διαφορές της τάξεως των 200-300 μέτρων, αρχικά μετά τα Δίκελλα προς Μέστη και στη συνέχεια ανεβαίνοντας προς Μαρώνεια. Μόλις κατέβουμε από κει, λόγω της ιδιαιτερότητας της διαδρομής ακολουθεί η σειρά από τα τρία επόμενα κοντρόλ, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

 

Αρχικά το έκτο κοντρόλ γίνεται περνώντας μέσα από το χωριό της Ξυλαγανής. Στην συνέχεια, μια μίνι περιπέτεια μας περιμένει μόλις 10 χιλιόμετρα παρακάτω, ένα τμήμα 2 χλμ γκράβελ (πολύ καλού χωματόδρομου για να λέμε την αλήθεια) μας φέρνει στο έβδομο κοντρόλ στη γέφυρα επί του ποταμού Λίσσου. Άλλα 2 χλμ γκράβελ για να ξαναβγούμε στον κεντρικό, και 23 χιλιόμετρα πιο πέρα το όγδοο κοντρόλ γίνεται στην παραθεριστική περιοχή του Φαναριού.

 

Ακολουθεί η λίμνη Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος, η διέλευση του Νέστου εκ νέου στους Τοξότες, και η κίνηση στις βόρειες παρυφές της περιοχής εκβολής του σε Δέλτα. Σύντομα μπαίνουμε σε άλλη μια πρωτεύουσα νομού, την όμορφη και κοσμοπολίτικη Καβάλα, ιδανική για διάλειμμα και ανεφοδιασμό. Δυτικά της Καβάλας, αφού κινηθούμε πάνω κάτω παραλιακά και περάσουμε από το Παληό, φτάνουμε στην Ηρακλείτσα όπου βρίσκεται και το ένατο και τελευταίο κοντρόλ πριν τον τερματισμό.

 

Το επόμενο κομμάτι είναι η παλιά, παραλιακή εθνική που χρησιμοποιείται πλέον ελάχιστα καθώς έχει αντικατασταθεί από την παράλληλη στο βορρά Εγνατία Οδό. Το τμήμα μας φέρνει σταδιακά και πάλι μπροστά από τον Λέοντα της Αμφίπολης, και αντίστροφα στη συνέχεια από Κερδύλλια, Ασπροβάλτα και Βρασνά. Όμως στη διασταύρωση για Σταυρό δεν στρίβουμε, αλλά φεύγουμε ευθεία, μέσα από τα Μακεδονικά Τέμπη και τη Ρεντίνα.

 

Κατά μήκος της λίμνης Βόλβης, φτάνουμε στην Απολλωνία όπου στρίβουμε αριστερά. Εδώ θέλει λίγη προσοχή, καθώς η συσσωρευμένη κούραση πιθανόν να μας δυσκολέψει στο επόμενο τμήμα, που περιέχει κάποια ήπια υψομετρικά μέχρι Παλαιοχώρα, και πιο απότομα στη συνέχεια μέχρι Άγιο Πρόδρομο.

Αφού τελειώσουμε και με την εύκολη και μικρή ανηφόρα για την Ηλεκτρική, τα επόμενα 25 χιλιόμετρα, τα τελευταία της διαδρομής είναι κατηφορικά και εύκολα μέχρι τον τερματισμό στη Νέα Ραιδεστό.

284207070_2123262524500046_5543311992153935225_n.jpg

 

Βασικές πληροφορίες:

Διαδρομή:

https://www.openrunner.com/r/14858919

 

Roadbook:

Στην εκκίνηση

Κόστος:

35 ευρώ

Σημεία Ελέγχου:

0km Νέα Ραιδεστός (εκκίνηση)

  1. 73,5 km Στρατονίκη

  2. 176,5 km Αλιστράτη

  3. 330,0 km Κομοτηνή

  4. 497,5 km συνοριακός σταθμός Ορμενίου

  5. 658,4 km Αλεξανδρούπολη

  6. 714,9 km Ξυλαγανή

  7. 724,0 km γέφυρα Λίσσου

  8. 751,0 km Φανάρι

  9. 853,4 km Νέα Ηρακλείτσα

  10. 1005,5 km Νέα Ραιδεστός (τερματισμός)

Πέραν των ανωτέρω:

 

1) Θα υπάρχει δυνατότητα "μπρεβετάδικου" ύπνου σε Κομοτηνή (330) και Αλεξανδρούπολη (658), σε στεγασμένους κοινούς χώρους και σε στρώματα τύπου γυμναστικής. Επίσης, ενδέχεται να υπάρξει και δυνατότητα ντους, σε εγκαταστάσεις τύπου αποδυτηρίων.

 

2) Η διοργάνωση θα εξασφαλίσει δύο bag drops, δηλαδή μία τσάντα/σακούλα που θα σας δώσουμε στην εκκίνηση, θα γεμίσετε εσείς, θα παραδώσετε πριν φύγετε και θα βρείτε στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη. Μέσα στην σακούλα επιτρέπεται να βάλετε οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και φαγητών ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ, δηλαδή απαγορεύονται σπιτικά σκευάσματα και ματζούνια σε αλουμινόχαρτα ή πλαστικά σακουλάκια, ταπεράκια ή ακόμα και φαγητά του εμπορίου σε ανοιχτές συσκευασίες. Επίσης, φροντίστε να βάλετε στην τσάντα σας πλαστικές σακούλες με ερμητικό κλιπ (zip-lock) αρκετά μεγάλες ώστε να βάλετε μέσα τα λερωμένα/ιδρωμένα ρούχα σας. Τέλος, αν βάλετε σαπούνια/σαμπουάν κλπ, φροντίστε να είναι ως άνω σε ερμητικά κλεισμένες πλαστικές σακούλες.

 

Σκοπός των παραπάνω είναι να αποτραπούν οι μυρωδιές από τις τσάντες. ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ, Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ/ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ.

 

3) Στα ίδια παραπάνω κοντρόλ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης θα προσφέρεται γεύμα σε κάθε συμμετέχοντα.

 

4) Πέρα από Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, το γενικό πλάνο προβλέπει στελέχωση των κοντρόλ σε Στρατονίκη (σφραγίδα μόνο), Ορμένιο (σφραγίδα και ανεφοδιασμός) και Φανάρι (σφραγίδα μόνο). Τα υπόλοιπα κοντρόλ θα είναι μη στελεχωμένα, και συγκεκριμένα στην Αλιστράτη με απόδειξη/σφραγίδα, στην Ξυλαγανή με ερώτηση, στην γέφυρα Λίσσου με φωτογραφία, και στην Ηρακλείτσα με απόδειξη/σφραγίδα ή/και φωτογραφία αν είναι νύχτα. Θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση πριν την εκκίνηση.

 

5) Θα υπάρχει η δυνατότητα ύπνου σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Νέα Ραιδεστό (όπως ως άνω για Κομοτηνή/Αλεξανδρούπολη), τόσο την παραμονή της εκκίνησης όσο και μετά τον τερματισμό, για όποιον θέλει να ξεκουραστεί πριν βάλει τον εαυτό του πίσω από το τιμόνι. Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.

 

6) Εναλλακτικά, υπάρχουν εκτός Ραιδεστού και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων αρκετά ξενοδοχεία, για τα οποία όμως η διοργάνωση δεν θα κάνει κάποια συμφωνία και οι συμμετέχοντες θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις κρατήσεις τους.

 

7) Το κόστος εγγραφής στο Ble Anatolia 1000 είναι 35 Ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές είναι η Τρίτη 7 Ιουνίου το βράδυ (να έχει φανεί στους λογαριασμούς της ΜΠΛΕ, όπως αναφέρεται παρακάτω). Μετά το κλείσιμο των εγγραφών θα αναρτηθεί στην σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook η λίστα με τους συμμετέχοντες.

 

8) Την Πέμπτη 9 Ιουνίου το βραδάκι, θα μαζευτούμε στο καφέ Ανέμι στη Νέα Ραιδεστό για να μοιράσουμε κάρτες, να δώσουμε τις τσάντες για τα bag drops, να κάνετε ερωτήσεις και να συζητήσουμε, και βασικά να πιούμε έναν καφέ ή μια μπυρίτσα μαζί. Δεν είναι υποχρεωτικό να παρευρεθείτε, αλλά καλό θα είναι να προγραμματίσετε να είστε στη συγκέντρωση, γιατί αλλιώς πιθανόν να χάσετε σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία για τη διαδρομή. Σε περίπτωση που δεν έρθετε από την παραμονή, το πρωί της εκκίνησης φροντίστε να είστε νωρίς στην Νέα Ραιδεστό για να ετοιμάσετε και να παραδώσετε την τσάντα bag drop.

 

9) Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν δώρο ένα T-shirt του μπρεβέ.

 

10) Τέλος, να σημειώσουμε ότι η εκκίνηση θα είναι μαζική στις 7.00 το πρωί. Παρακολουθείτε την ως άνω σελίδα της εκδήλωσης στο FB για την τελική διαδρομή σε openrunner, το roadbook, και οτιδήποτε νεότερες πληροφορίες.

284144634_322908373343365_3608253946211170848_n.jpg

 

Εγγραφές / Παραλαβή καρτών:

  Το κόστος της συμμετοχής είναι 35 Ευρώ. Εγγραφές θα γίνουν ΜΟΝΟ μέσω τραπεζικής κατάθεσης (δεν υπάρχει κάποια φόρμα ίντερνετ) στους λογαριασμό της ΜΠΛΕ. Καταληκτική ημερομηνία και ώρα: Τρίτη 7/6, ώρα 21.00 αυστηρά (να έχει φανεί στο λογαριασμό της ΜΠΛΕ, αλλιώς θα γίνει επιστροφή των χρημάτων μετά από το τέλος της διοργάνωσης).

  Έχουμε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν λογαριασμοί ΚΑΙ στις 4 συστημικές τράπεζες και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ύστερα από το πέρας της διορίας.

ALPHA BANK

δικαιούχος: ΒLΕ CΥCLING CLUΒ-ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αρ. Λογαριασμού: 119002002021846

ΙΒΑΝ: GR5401401190119002002021846

BIC/SWIFT: CRBAGRAAXXX

 

EUROBANK

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΠΛΕ)

Αρ. Λογαριασμού: 00260255340200875971

ΙΒΑΝ: GR8302602550000340200875971

BIC/SWIFT: ERBKGRAA 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Αρ. Λογαριασμού: 52120154209

ΙΒΑΝ: GR7401105210000052120154209

BIC/SWIFT: ETHNGRAA

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΠΛΕ)

ΙΒΑΝ: GR9701720700005070097905246 

BIC/SWIFT: PIRBGRAA

  Ως αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται  ΠΡΩΤΑ ο Αριθμός Μητρώου και ΥΣΤΕΡΑ το επώνυμο (πχ 5134 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ). Σε περίπτωση μίας κατάθεσης για πολλά άτομα, παρακαλούμε η αιτιολογία να γίνεται με πρώτα όλους τους ΑΜ και ύστερα όλα τα επώνυμα (πχ 5134,6118 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΤΑΛΑΚΗΣ). ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ.

Οποιεσδήποτε χρεώσεις λόγω μεταφοράς από άλλη τράπεζα να μην επιβαρύνουν τη ΜΠΛΕ, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή σας.

Η κάρτα σας θα σας περιμένει στην εκκίνηση.

bottom of page