top of page

11/03/2023 
Ραιδεστιώτικα 300 "Σερραϊκή Μπουγάτσα"
brevet 300 χλμ.

20230119_120406.jpg

Τα "Ραιδεστιώτικα" επινοήθηκαν εν μέσω πανδημίας, αμέσως μετά το πρώτο κύμα CoViD το καλοκαίρι του 2020. Με την ενθάρρυνση του σχήματος «CoViD rules» παγκοσμίως από την Audax Club Parisien, σχεδιάστηκαν με συγκεκριμένο σκοπό να εκτελεστούν ως επί το πλείστον μόνοι, ή έστω σε γκρουπάκια το πολύ δύο ή τριών ατόμων, και χωρίς υποστήριξη. Τα κοντρόλ θα γινόταν ατομικά από τον καθένα, είτε με αποδείξεις είτε με φωτογραφίες. Υπήρχε ένα "Ραιδεστιώτικο" για κάθε απόσταση της σειράς Super Randonneur (200, 300, 400, 600). Ως γνήσια μπρεβέ περιπέτειας, τα Ραιδεστιώτικα εχαράχτηκαν για να είναι μέτριες έως δύσκολες σαν διαδρομές. Μπήκαν αισίως στο πρόγραμμα του 2021. Δυστυχώς, το δεύτερο και μεγαλύτερο lockdown του 2021 δεν επέτρεψε την διεξαγωγή τους, κι έτσι ακυρώθηκαν. Έμειναν στο ράφι… μέχρι φέτος!


Για το 2023 λοιπόν, αποφασίστηκε να μπουν αυτούσια στο πρόγραμμα, πλην του 200αριού (το "Κινέζικο Οκτάρι") το οποίο δεν θεωρήθηκε αναγκαίο, καθώς για την απόσταση αυτή υπάρχουν διαθέσιμα πληθώρα από μπρεβέ, εμπορικά και μη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με δεδομένο ότι το 23 είναι και χρονιά PBP, η ημερομηνία του κάθε μπρεβέ της σειράς επιλέχθηκε στοχευμένα για να καλύψει την κλιμακούμενη προετοιμασία για το Παρίσι, ο δε βαθμός δυσκολίας τους εγγυάται την επιτυχία στη Γαλλία: όποιος βγάζει τα Ραιδεστιώτικα βγάζει και το PBP!
 

Όπως προαναφέρθηκε, τα Ραιδεστιώτικα δεν πρέπει να νοούνται ως μπρεβέ με την ευρεία έννοια της εμπορικής διοργάνωσης, και πρέπει να γίνονται αντιληπτά μόνο με την έννοια του καθαρόαιμου randonnée. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να ονομάζονται Ραντονεριώτικα! Είναι διαδρομές περιπέτειας, με ελάχιστη έως καθόλου υποστήριξη από τη διοργάνωση. Ο δρόμος είναι απαιτητικός, και ανταποκρίνεται πλήρως την αρχή της αυτάρκειας του αναβάτη, που αποτελεί και θεμελιώδη αρχή του randonneuring. Επομένως, εάν είστε λάτρεις του 200αριού μπρεβέ τύπου εμποροπανήγυρις, και η ιδέα σας για τη διοργάνωση είναι να υπάρχει σε κάθε στροφή της διαδρομής και από μια ομάδα χαμογελαστών και πρόθυμων εθελοντών με φρεσκοψημένα σουβλάκια που στάζουν λίγδα, μπύρες, κοκακόλες, χυμούς, τζελάκια, σαμπρέλες, αλυσίδες, συρματόσχοινα και γενικά κινητό συνεργείο ποδηλάτων που, καθώς καταναλώνετε τριπλάσιες θερμίδες απ’ όσες κάψατε και πρόκειται να κάψετε, κάνει πλήρες ρεκτιφιέ και σας παραδίδει πίσω το ποδήλατο πλυμένο και γυαλισμένο, ενώ πίσω σας ακολουθεί και σας υποστηρίζει το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και σύσσωμες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ώρα που τραβάτε σέλφι σε λεβέντικες πόζες για την εκτόξευση των λάικ και των κούντοζ στα προφίλ σας σε φέησμπουκ και στράβα, και πεταλάρετε με μια έκφραση δύναμης και υπεροχής έναντι του πόνου ζωγραφισμένη στο μπαρουτοκαπνισμένο πρόσωπό σας, στους ήχους της Φιλαρμονικής του Βερολίνου που παίζει την επέλαση των Βαλκυριών του Βάγκνερ, καθώς καλπάζετε ανάμεσα στο πλήθος που ζητοκραυγάζει εκστασιασμένο, πάνω στο ελαφρύ, καλλίγραμμο κι όμως αγέρωχο καρμπονένιο άτι σας προς τον ηρωικό τερματισμό σας, τότε με λύπη και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σας πληροφορούμε πως τα "Ραιδεστιώτικα" δεν είναι για σας…
 

Η εκκίνηση της πρώτης απόστασης των 300 χιλιομέτρων, της «Σερραϊκής Μπουγάτσας», θα δοθεί στις 4.30 το πρωί από το κεντρικό φανάρι της Νέας Ραιδεστού. Στις 11 Μαρτίου ο ήλιος ανατέλει στις 6.47 και δύει στις 18.30. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ξημερώνει κατά τις 6.00 και χάνεται το φως κατά τις 19.30. Το σκεπτικό της ώρας εκκίνησης λοιπόν είναι ότι:


α) δεδομένων των δύο τελευταίων αναβάσεων από Ζαγκλιβέρι και Πετροκέρασσα που αρχίζουν στο χιλιόμετρο 275, και ότι
β) κατά μέσο όρο και υπό κανονικές συνθήκες το μπρεβέ ολοκληρώνεται με έναν μέτριο ρυθμό σε 15 με 16 ώρες

 

σκοπός είναι να βρίσκεται ο μέσος συμμετέχοντας στο Ζαγκλιβέρι και να ξεκινάει την ανάβαση όσο διαρκεί ακόμα το απογευματινό φως.


Όσον αφορά τώρα το σύνολο της διαδρομής, η πρώτη ανάβαση του μπρεβέ χωρίζεται σε δύο σκέλη, το κομμάτι από Θέρμη προς Πανόραμα, όπου βρίσκεται ένα σκαλοπατάκι κατάλληλο για μερικές ανάσες, και κατόπιν από το Πανόραμα προς τη Διασταύρωση Χορτιάτη. Αν και κεντρικός ο δρόμος, την ώρα εκείνη το πρωί είναι εντελώς άδειος. Αφού περάσουμε τη Διασταύρωση, φεύγουμε αριστερά προς Άγιο Βασίλειο. Πολύ προσοχή θέλει η κατηφόρα καθώς είναι πάρα πολύ απότομη στο πρώτο κομμάτι της, και σε περίπτωση ολισθηρότητας του οδοστρώματος είναι εύκολο κανείς να χάσει τον έλεγχο.


Στο φανάρι του Αγίου Βασιλείου στρίβουμε αριστερά προς τη Θεσσαλονίκη, στην παλιά εθνική Θεσ/νίκης – Καβάλας. Την ακολουθούμε για περίπου 11 χιλιόμετρα για να μπούμε μέσω συνδετήριων οδών στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, στο ύψος της Λητής. Εδώ έγινε μια αλλαγή σε σχέση με την αρχική χάραξη, η οποία πήγαινε μέσω Λαγκαδά στην Άσσηρο και από κει στην ΠΕΟ Σερρών. Κατά τη διάρκεια του pre-ride διαπιστώθηκε ότι μια γέφυρα στον δρόμο εκείνο έξω από τον Λαγκαδά δεν υπάρχει πια, καθιστώντας αναγκαία την επαναχάραξη στο κομμάτι αυτό.
 

Μετά τη Λητή ξεκινάει και η δεύτερη ανάβαση, η οποία έχει μικρές κλίσεις που αυξάνονται μόνο στο τελευταίο κομμάτι πριν την είσοδο στη Δορκάδα. Μόλις πριν περάσουμε την αερογέφυρα πάνω από τον αυτοκινητόδρομο Θεσ/νίκης-Σερρών, εκτελούμε στη «Σοφούλα» στο κτήμα Γκούντα το πρώτο κοντρόλ. Από το σημείο αυτό και μετά, αν και η γενική τάση είναι ανηφορική, η διαδρομή αποτελείται από διαδοχικά ανηφοροκατηφοράκια που μας περνάνε μέσα από Δορκάδα, Ξυλόπολη, Λαχανά (δίπλα στα κανόνια του μουσείου για τη Μάχη του Λαχανά), Ευαγγελίστρια και τέλος Κεφαλοχώρι με την είσοδό μας στον Νομό Σερρών.
 

Ακολουθεί η 11 χιλιομέτρων κατηφόρα, και μετά το Καλόκαστρο στρίβουμε δεξιά στον Σερραϊκό κάμπο, όπου περνάμε διαδοχικά Λιβαδοχώρι, Βαρικό, Κουμαριά, τα δυο Μητρούσια, για να μπούμε μετά μέσα στις Σέρρες. Συνεχίζουμε διασχίζοντας τον αστικό ιστό μέχρι το κέντρο, και μόλις στρίψουμε επί της Ερμού, βλέπουμε στα δεξιά μας την προτομή του Στρατηγού Ευριπίδη Μπακιρτζή, όπου και σταματάμε για να εκτελέσουμε το δεύτερο κοντρόλ μας, και ενδεχομένως να πάρουμε και το πρωινό μας που άξια μέχρις εδώ κερδίσαμε.
 

Φεύγοντας από τις Σέρρες, ακολουθούμε την κατεύθυνση προς Δράμα, σε τερέν καμπίσιο με κάποιες υψομετρικές διαφορές αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Παίρνουμε την έξοδο για Γάζωρο, και διασχίζοντας το χωριό σταματάμε στο Δημοτικό Σχολείο με τη γαλάζια πρόσοψη για να εκτελέσουμε το τρίτο κοντρόλ μας. Συνεχίζουμε νότια και κατόπιν ανατολικά ανάμεσα στα χωράφια, για να φτάσουμε στα χωριά Δραβήσκος και Μαυρόλοφος πριν βγούμε στον κεντρικό που έρχεται από Ζίχνη προς Αμφίπολη.
 

Φτάνοντας στην Αμφίπολη παίρνουμε τον περιμετρικό δρόμο κατά μήκος της αριστερής όχθης του Στρυμώνα. Μόλις περάσουμε τη γέφυρα, 50 μέτρα αριστερά μας είναι ο Λέων Αμφίπολης, όπου και εκτελούμε το τέταρτο κοντρόλ μας. Βρισκόμαστε στο 175 και από δω και πέρα αρχίζει η επιστροφή μας. Αρχικά διασχίζουμε το νότιο τμήμα του κάμπου των Σερρών περνώντας από τα χωριά Ευκαρπία, Τράγιλος, Μαυροθάλασσα, Ίβηρα, Άγιος Δημήτριος, Λευκότοπος. Βγαίνοντας από το Σιτοχώρι κάνουμε μια στάση να εκτελέσουμε το πέμπτο κοντρόλ, και συνεχίζουμε μέσω Ζερβοχωρίου και Χουμνικού για να φτάσουμε στην επαρχιακή οδό Νιγρίτας-Σοχού, όπου και βγαίνουμε αριστερά. Από τον Λέοντα μέχρις εδώ οι κλίσεις ήταν απαλές και οι υψομετρικές διαφορές μικρές. Από δω και πέρα ξεκινά η τρίτη αλλά η μικρότερη ανάβαση του μπρεβέ, κατά την οποία θα ανέβουμε 300 μέτρα περίπου περνώντας από το χωριό Λαγκάδι, για να φτάσουμε στο Σκεπαστό με την είσοδο μας ξανά στον Νομό Θεσσαλονίκης.
 

Ακολουθεί ένα σχετικά εύκολο τμήμα στο οροπέδιο, περνώντας από Ξηροπόταμο, Φιλαδέλφιο, Ανοιξιά για να καταλήξουμε στον Ασκό, όπου στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η προτομή του Στρατιώτη Ζήση Καραγώγο, η οποία αποτελεί το αντικείμενο του έκτου κοντρόλ μας. Από τον Ασκό η κατηφόρα μας φέρνει κάτω από την Εγνατία Οδό και στο βορειοδυτικό άκρο της λίμνης Βόλβης. Διασχίζουμε τον κάμπο μεταξύ των δύο λιμνών περνώντας από Νυμφόπετρα, Σχολάρι και Λαγκαδίκια. Στη Γερακαρού στρίβουμε αριστερά για ν’ ανέβουμε σε άλλο ένα υπερυψωμένο επίπεδο με κατάληξη το Ζαγκλιβέρι.
 

Από εκεί ξεκινάει και η τελευταία δοκιμασία με την δύσκολη ανάβαση προς τα Πετροκέρασσα. Αφού τελειώσουμε με την ανάβαση, ένα ενδιάμεσο κατηφοράκι μας ξεκουράζει φέρνοντάς μας στο χωριό. Στην είσοδο των Πετροκέρασσων σταματάμε και εκτελούμε το τελευταίο κοντρόλ πριν τον τερματισμό. Το «κερασάκι» ξεκινάει από τα Πετροκέρασσα για την πηγή Μακροκοπάνα, ωστόσο η ανηφόρα αυτή δεν είναι τόσο δύσκολη όσο η προηγούμενη. Μετά την Μακροκοπάνα, ο δρόμος έχει κατά μέσο όρο κατηφορική πορεία, η οποία γίνεται σταθερή κατηφόρα μόλις περάσουμε το δασάκι και τη διασταύρωση για Λιβάδι, αντικρίζοντας τον κάμπο της κοιλάδας του Ανθεμούντα.
 

Στη διασταύρωση με την οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου στρίβουμε δεξιά, για να τερματίσουμε σε 6 χιλιόμετρα στη Νέα Ραιδεστό.
 

Συνοψίζοντας τα κοντρόλ (κατεβάστε και το PDF ):


0.    Εκκίνηση Νέα Ραιδεστός (0)
1.    Δορκάδα (56)
2.    Σέρρες (119)
3.    Γάζωρος (140)
4.    Λέων Αμφίπολης (175)
5.    Σιτοχώρι (205)
6.    Ασκός (238)
7.    Πετροκέρασσα (283)
8.    Τερματισμός Νέα Ραιδεστός (314)

Πλην της εκκίνησης και του τερματισμού, τα κοντρόλ θα γίνουν όλα με φωτογραφίες σύμφωνα με τα δημοσιευμένα δείγματα, που μπορείτε να βρείτε συνημμένα στην παρούσα ιστοσελίδα. Στην φωτογραφία πρέπει να είναι εμφανές χωρίς καμία αμφιβολία το ποδήλατό σας μπροστά στο αντικείμενο του κοντρόλ. Αν είστε παρεάκι, μπορείτε εναλλακτικά να πάρετε μία μόνο φωτογραφία για όλους, προσοχή όμως, θα πρέπει να φαίνονται όλα τα ποδήλατα καθαρά! Οι φωτογραφίες θα ελεγχθούν μία προς μία στον τερματισμό για να επικυρωθούν τα κοντρόλ. Είναι αυτονόητο ότι, εάν λείπει έστω και μία φωτογραφία κοντρόλ, ανεξαρτήτως του λόγου, το μπρεβέ δεν θα θεωρηθεί ολοκληρωμένο και δεν θα ομολογκαριστεί. Επομένως πολλή προσοχή, πάρτε το χρόνο σας και τραβήξτε σωστές και καλές φωτογραφίες, και ελέγξτε τι τραβήξατε πριν συνεχίσετε την πορεία σας.

Εγγραφές / Παραλαβή καρτών:

Κόστος συμμετοχής: 13 ευρώ

Καταληκτική ημερομηνία και ώρα: Πέμπτη 9 Μαρτίου 17:00, να έχει φανεί στους λογαριασμούς κλπ.

Εγγραφές θα γίνουν ΜΟΝΟ μέσω τραπεζικής κατάθεσης (δεν υπάρχει κάποια φόρμα ίντερνετ) στους λογαριασμό της ΜΠΛΕ. Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι αυστηρή, πρέπει μέχρι τότε να έχει φανεί στο λογαριασμό της ΜΠΛΕ, αλλιώς θα γίνει επιστροφή των χρημάτων μετά από το τέλος της διοργάνωσης. Έχουμε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν λογαριασμοί ΚΑΙ στις 4 συστημικές τράπεζες και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ύστερα από το πέρας της διορίας.


ALPHA BANK

δικαιούχος: ΒLΕ CΥCLING CLUΒ-ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αρ. Λογαριασμού: 119002002021846

ΙΒΑΝ: GR5401401190119002002021846

BIC/SWIFT: CRBAGRAAXXX

EUROBANK

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΠΛΕ)

Αρ. Λογαριασμού: 00260255340200875971

ΙΒΑΝ: GR8302602550000340200875971

BIC/SWIFT: ERBKGRAA


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Αρ. Λογαριασμού: 52120154209

ΙΒΑΝ: GR7401105210000052120154209

BIC/SWIFT: ETHNGRAA


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΠΛΕ)

ΙΒΑΝ: GR9701720700005070097905246

BIC/SWIFT: PIRBGRAA


Ως αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται  ΠΡΩΤΑ ο Αριθμός Μητρώου και ΥΣΤΕΡΑ το επώνυμο (πχ 5134 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ). Σε περίπτωση μίας κατάθεσης για πολλά άτομα, παρακαλούμε η αιτιολογία να γίνεται με πρώτα όλους τους ΑΜ και ύστερα όλα τα επώνυμα (πχ 5134,6118 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΤΑΛΑΚΗΣ). ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ.

Οποιεσδήποτε χρεώσεις λόγω μεταφοράς από άλλη τράπεζα να μην επιβαρύνουν τη ΜΠΛΕ, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή σας.


Η κάρτα σας θα σας περιμένει στην εκκίνηση.


Το κόστος του μεταλλίου είναι 15 ευρώ σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Λέσχης Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδος οι οποίες ανακοινώθηκαν στους διοργανωτές 29/12/2022.




bottom of page