top of page

24/06/2023
Ζαγόρι Light
brevet 200 χλμ.
ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

Ένα νέο ορεινό brevet, σε μια περιοχή της Ελλάδας που δεν επισκεπτόμαστε συχνά. Στο μοναδικό και άγριο Ζαγόρι. Ο τόπος πίσω απ’ το βουνό, όπως σημαίνει το Σλαβικής προέλευσης όνομά του, είναι τόπος γεμάτος νερά, μαγικά τοπία, ψηλές βουνοκορφές και βέβαια δύσκολες ανηφόρες. 

 

Μια κατά γενική ομολογία απαιτητική διαδρομή, με περίπου 4500 μέτρα ανάβασης, αλλά που θα σας αποζημιώσει με πλούσιες εικόνες και μυρωδιές. Η βόλτα μας θα ξεκινήσει από το μοναδικής ομορφιάς χωριό του Πάπιγκου, ακριβώς στην καρδιά του βουνού, που περιστοιχίζετε από ορθοπλαγιές.  

Εικόνα 1748.jpg

Το Πάπιγκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων. Μαζί με το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο αποτελεί αυτόνομη κοινότητα, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.

 

Το Πάπιγκο βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

_DSC1229.JPG

Στην όμορφη εικόνα του οικισμού συμβάλλει ο εντυπωσιακός σχηματισμός της Αστράκας (κορυφής της Τύμφης) με τους απόκρημνους βράχους της να υψώνονται εντυπωσιακά πάνω από τον οικισμό θυμίζοντας πύργους. Προς τις κορυφές της Τύμφης και τη Δρακόλιμνη ξεκινάει από το Πάπιγκο ορειβατική διαδρομή . 

 

Διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό είναι οι κολυμπήθρες. Πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκοβού οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες. Την επόμενη μέρα του brevet σίγουρα θα τις τιμήσουμε με ηρωικές βουτιές από τα γύρω βράχια.

Εικόνα 026.jpg

Η περιοχή είναι αναπτυγμένη τουριστικά, αλλά χωρίς να έχει ξεφύγει με ασχήμιες και διατηρεί ανέπαφα τα παραδοσιακά της χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό όλο τον χρόνο, καλό όμως είναι να κάνετε νωρίς την κράτησή σας, για να είστε σίγουροι. 

47679899_10213067775477019_4504947289323

Το πρωί του Σαββάτου αφού κατέβετε τις στροφές του Πάπιγκου, θα συναντήσετε τον Βοϊδομάτη και την μοναδική γέφυρα που ενώνει τα δυο χωριά με τον υπόλοιπο κόσμο. Από εδώ αρχίζουν και οι πρώτες ανηφόρες. Θα ανηφορίσετε προς την Αρίστη και στη συνέχεια η διαδρομή σκαρφαλώνει 600 m υψομετρικά σε 8,4 km στην ιστορική Γκραμπάλα, Ελληνικό προπύργιο του '40. Ανεβαίνοντας, η θέα προς το Πάπιγκο και την οροσειρά της Τύμφης είναι μοναδική. Αφού περάσετε το μνημείο στην κορυφή, κατηφορίζοντας  αφήνετε πίσω το δυτικό και μπαίνετε στο κεντρικό Ζαγόρι

 

Μετά η διαδρομή θα κινηθεί αριστερόστροφα, για να κάνει τον γύρο του όρους Τύμφη. Μετά τα Κάτω πεδινά, ανάμεσα στο 22ο και 23ο χιλιόμετρο θα συναντήσετε το εκτροφείο στρουθοκαμήλων της περιοχής. Έχετε τον νου σας γιατί απ’ έξω έχει κάτι χαριτωμένα σκυλάκια, που μερικές φορές δείχνουν τα δόντια τους με άγριες διαθέσεις! Η διαδρομή θα μας περάσει έξω από τα χωριά Κάτω πεδινά και Δίλοφο, για να μας φέρει δίπλα στο πανέμορφο γεφύρι του Κόκκορη. 

zagori5.jpg

Το γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου, είναι ένα από τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής. Είναι στην αρχή του φαραγγιού του Βίκου σε ένα υπέροχο τοπίο.

Περνάμε ακριβώς από δίπλα του και αφού θα έχουμε κάνει ήδη μια από τις δυσκολότερες ανηφόρες της ημέρας, το ορεινό πέρασμα της Γκραμπάλας, ίσως είναι ώρα για μια στάση και μια δυο φωτογραφίες.

 

Πρωτοχτίστηκε το 1750, έχει ιδιαίτερη φήμη και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που θέλουν να φωτογραφηθούν εκεί. Βοηθάει εξάλλου και το σημείο που βρίσκεται, πάνω στον κεντρικό δρόμο.

 

Το όνομα Νούτσου το πήρε από τον ευεργέτη του καθώς ο Νούτσος Κοντοδήμος από το χωριό Βραδέτο χρηματοδότησε την κατασκευή του γεφυριού εκείνη την εποχή.
 

Ωστόσο λέγεται και γεφύρι του Κόκκορη (ή του Κόκκορου) καθώς ο Κόκκορος από το χωριό Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του.

Προσοχή μόνο μην χάσετε πολύ χρόνο εκεί.

Εικόνα 009.jpg

Μετά το Κουκούλι και το Καπέσοβο, φτάνουμε στο πρώτο μας κοντρόλ, στο χωριό Τσεπέλοβο. Κατόπιν μέσα από τα χωριά Σκαμνέλι, τον γυφτόκαμπο με την σαρακατσάνικη στάνη, το Ηλιοχώρι και το βρυσοχώρι, φτάνουμε στον ποταμό Αώο. Προσοχή στην κατηφόρα μετά το Ηλιοχώρι, είναι απότομη με στροφές και συχνά με μεγάλες πέτρες στον δρόμο. Ξεδιψάστε στα τρεχούμενα νερά του χωριού και κατεβείτε με προσοχή.

Εικόνα 012.jpg

Θα περάσετε τον άγριο Αώο και με μια μεγάλη ανηφόρα, θα φτάσετε στο χωριό Παλαιοσσέλι και μετά στο Ελεύθερο. Η ανηφόρα θα κινηθεί σε ένα πανέμορφο και άγριο τοπίο μέχρι το 102 χιλιόμετρο, όπου ξεκινά μια κατηφόρα 12 χιλιομέτρων, μέχρι το δεύτερο κοντρόλ στην Κόνιτσα

 

 Μετά την Κόνιτσα υπάρχει το δεύτερο φλατ κομμάτι της διαδρομής μέχρι το χωριό Κλειδωνιά. Εδώ είναι και το σημείο διαφυγής του brevet, που αν θέλουμε μπορούμε να στρίψουμε αριστερά προς Πάπιγκο μετά το 126χιλιόμετρο, γλυτώνοντας περίπου 55 χιλιόμετρα.

 

Κατόπιν η διαδρομή μπαίνει για 50 χιλιόμετρα στο ξεχασμένο από τον χρόνο Πωγώνι, περνώντας διαδοχικά από τα χωριά Γεροπλάτανος, Ωραιόκαστρο, Άγιος Κοσμάς και φτάνει στην Βήσσανη, όπου είναι και το τρίτο κοντρόλ της διαδρομής.

Εικόνα 014.jpg

Αφού δροσιστούμε, ξεκινάμε για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο, θα περάσουμε από το Καλπάκι και μετά από λίγο, θα ξαναπάρουμε τον δρόμο για τα χωριά. Θα περάσουμε το Μεσοβούνι και θα ξαναδούμε μπροστά μας την Αρίστη. Κατεβαίνοντας στον Βοϊδομάτη θα ξαναπεράσουμε την γέφυρα και θα μας έχει μείνει μόνο το κερασάκι. Μια ανηφόρα 7,5 χιλιομέτρων που θα μας φέρει στην ζεστασιά του χωριού.

IMG_7717.JPG

Εγγραφές / Παραλαβή καρτών:

Κόστος συμμετοχής:

Καταληκτική ημερομηνία και ώρα: 

Εγγραφές θα γίνουν ΜΟΝΟ μέσω τραπεζικής κατάθεσης (δεν υπάρχει κάποια φόρμα ίντερνετ) στους λογαριασμό της ΜΠΛΕ. Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι αυστηρή, πρέπει μέχρι τότε να έχει φανεί στο λογαριασμό της ΜΠΛΕ, αλλιώς θα γίνει επιστροφή των χρημάτων μετά από το τέλος της διοργάνωσης. Έχουμε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν λογαριασμοί ΚΑΙ στις 4 συστημικές τράπεζες και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ύστερα από το πέρας της διορίας.


ALPHA BANK

δικαιούχος: ΒLΕ CΥCLING CLUΒ-ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αρ. Λογαριασμού: 119002002021846

ΙΒΑΝ: GR5401401190119002002021846

BIC/SWIFT: CRBAGRAAXXX

EUROBANK

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΠΛΕ)

Αρ. Λογαριασμού: 00260255340200875971

ΙΒΑΝ: GR8302602550000340200875971

BIC/SWIFT: ERBKGRAA


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Αρ. Λογαριασμού: 52120154209

ΙΒΑΝ: GR7401105210000052120154209

BIC/SWIFT: ETHNGRAA


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΠΛΕ)

ΙΒΑΝ: GR9701720700005070097905246

BIC/SWIFT: PIRBGRAA


Ως αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται  ΠΡΩΤΑ ο Αριθμός Μητρώου και ΥΣΤΕΡΑ το επώνυμο (πχ 5134 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ). Σε περίπτωση μίας κατάθεσης για πολλά άτομα, παρακαλούμε η αιτιολογία να γίνεται με πρώτα όλους τους ΑΜ και ύστερα όλα τα επώνυμα (πχ 5134,6118 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΤΑΛΑΚΗΣ). ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ.

Οποιεσδήποτε χρεώσεις λόγω μεταφοράς από άλλη τράπεζα να μην επιβαρύνουν τη ΜΠΛΕ, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή σας.


Η κάρτα σας θα σας περιμένει στην εκκίνηση.


Το κόστος του μεταλλίου είναι 15 ευρώ σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Λέσχης Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδος οι οποίες ανακοινώθηκαν στους διοργανωτές 29/12/2022.
bottom of page