top of page

21/06/2014

Brevet 300 χλμ. 

Ξυλόκαστρο - Μαίναλο - Χελμός - Ξυλόκαστρο

 

 

Λίστα τερματισάντων εδώ

Οι εγγραφές έχουν κλείσει

 

Μια πολύ δύσκολη και απαιτητική διαδρομή στα ορεινά της κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου.

Η διαδρομή: εδώ

 

Roadbok εδώ

 

gpx εδώ

 

 Παρακάτω διαβάστε την περιγραφή από τον εμπνευστή αυτής της διαδρομής Νίκο Κωνσταντόπoυλο, όπως την έγραψε αφού την ποδηλάτησε ολόκληρη δοκιμαστικά.

 

  Η βασική ιδέα του συγκεκριμένου brevet είναι να ποδηλατήσετε καθ’όλη την διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, την ημέρα δηλαδή με την μεγαλύτερη διάρκεια μέρας μέσα στο έτος. Γι’αυτό το λόγο αυτό το brevet έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να ποδηλατήσουν κατά την διάρκειά της σε όμορφα μέρη και διαδρομές.

  Κατά μήκος της διαδρομής θα βρείτε πολλές πηγές με νερό, σε βαθμό που δεν χρειάζεται να αγοράσετε. Προσωπικά αγόρασα μόνο στο Λεβίδι, αλλά ακόμα και εκεί υπάρχει μία βρύση πίσω από την εκκλησία. Όσον αφορά τροφοδοσία, στα control στο Μαίναλο και στον Χελμό θα υπάρχει εμφιαλωμένο νερό και ενδεχομένως κάποιο τσουρέκι ή κάτι παρόμοιο, θα ανακοινωθεί πριν το brevet. Το control στην Κοντοβάζαινα θα είναι σε μια καφετέρια. Οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι θα χρειαστείτε θα πρέπει να φροντίσετε εσείς οι ίδιοι από πριν.

   Η διαδρομή ξεκινάει δίπλα από το λιμανάκι του Ξυλοκάστρου με την ανατολή του ηλίου (06:00) και αμέσως παίρνει την ανηφόρα προς την λίμνη Στυμφαλία μέσω Ζεμενού ανάμεσα από αμπελώνες. Κατά την διάρκεια της ανηφόρας θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε την θέα προς την θάλασσα με τον ανατέλλων ήλιο. Έχοντας συμπληρώσει 18 χλμ βγαίνετε στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Κιάτου – Στυμφαλίας. Πλησιάζοντας την λίμνη, λίγο πριν, στρίβετε αριστερά σε δευτερεύον δρόμο για να περάσετε από την άλλη μεριά της λίμνης. Στην μικρή ανηφόρα που ακολουθεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε, για λίγο όμως, στα δεξιά σας την γνωστή από τον Άθλο του Ηρακλή, λίμνη Στυμφαλία. Περνώντας προς την μεριά της Νεμέας στρίβετε δεξιά προς Σκοτεινή και μετά από λίγο ξεκινάει η δεύτερη ανάβαση της ημέρας. Μπορεί να έχει μήκος πάνω από 10 χλμ αλλά η κλίση είναι ήπια και σχεδόν σταθερή. Στο πέρασμά της στα 1225 μέτρα θέλει λίγο προσοχή από το ρεύμα αέρα που δημιουργείται ανάμεσα στα βράχια. Γρήγορη κατάβαση και λίγη ευθεία πριν το όμορφο Λεβίδι, και λίγη ανηφόρα ακόμα εννοείται. Κατεύθυνση προς Τρίπολη και σε περίπου 5χλμ στρίβετε δεξιά προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου όπου βρίσκεται το πρώτο control της ημέρας. Κατά την ανάβαση προσοχή στις μέλισσες από τα πολλά μελίσσια δίπλα από τον δρόμο, στόματα και μπλούζες κλειστά!!!

  Μετά το control, συνεχίζει για  λίγο ακόμα ανηφόρα μέχρι τα 1620 μέτρα και μετά κατηφόρα προς την Βυτίνα, με κάνα δυο ανηφορίτσες! Στρίβετε αριστερά στον κεντρικό για Πύργο και η διαδρομή συνεχίζει με κάποια πάνω-κάτω σε υψόμετρο 1000 μέτρων μέχρι τα Λαγκάδια. Μετά τα Λαγκάδια ξεκινάει ελαφριά κατηφόρα σε στενό και με συνεχείς κλειστές στροφές δρόμο, γι’αυτό πολλή προσοχή!!! Στο χωριό Σταυροδρόμι στρίβετε δεξιά για Τρόπαια και από εκεί πάτε προς το χωριό Κράθαρι. Στο χωριό Κράθαρι θέλει λίγο προσοχή καθώς για 400 μέτρα περίπου μπαίνετε σε τσιμεντόδρομο, ίσως να υπάρχουν βελάκια στο κομμάτι αυτό. Περνώντας από το χωριό κατηφορίζετε προς τον Λάδωνα και το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, και πάλι προσοχή στην κατηφόρα!!! Πριν διασχίσετε τον Λάδωνα στάση στην είσοδο του Υδροηλεκτρικού για νερό και να δροσιστείτε, ζητώντας το ευγενικά από τον φύλακα. Από εκεί ξεκινάει ανηφόρα για το δεύτερο control στην Κοντοβάζαινα. Λίγο πριν το control υπάρχει πηγή στα αριστερά σας με άφθονο δροσερό νερό, γεμίζετε τα παγούρια σας και ρίχνετε νερό στο κεφάλι σας να δροσιστείτε για την πολύ δύσκολη ανηφόρα που ακολουθεί, είναι ήδη μεσημέρι!!

  Περίπου 1χλμ μετά το control ξεκινάει η ανηφόρα μήκους 4χλμ και μέση κλίση λίγο πάνω από 11%!!! Το καλό είναι ότι από την αρχή της βλέπετε πού τελειώνει. Στην κορυφή της, στα 1220 μέτρα, έχει πηγή με νερό για να ξαναγεμίσετε τα παγούρια σας καθώς θα το έχετε λουστεί για να δροσιστείτε. Προσοχή πάλι στην κατηφόρα, καθώς και εδώ είναι στενός ο δρόμος και με πολλές στροφές αλλά και με αρκετές ανωμαλίες στο δεξιό μέρος του δρόμου οι οποίες δεν φαίνονται από μακριά (φαινόμενο ζαρωμένου χαλιού) συν το ότι κάποια κομμάτια είναι σκιασμένα!! Μετά από 7χλμ βγαίνετε στον γνωστό επαρχιακό δρόμο 111, προς Τρίπολη. Στο χωριό Πάος (1 χλμ) στο δεξί σας χέρι έχει super market για όποιον επιθυμεί στάση για τροφοδοσία. Μετά από λίγα χιλιόμετρα στρίβετε αριστερά για να πάτε Κλειτορία. Στην Κλειτορία, είναι καλή ευκαιρία για ανεφοδιασμό καθώς το τελευταίο control στον Χελμό είναι περίπου 22χλμ μακριά από εδώ και στο ενδιάμεσο δεν θα βρείτε κάτι αξιόλογο για γρήγορο φαγητό. Κατευθυνόσαστε προς το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού και περίπου μισό χιλιόμετρο πριν από αυτό βρίσκεται το τρίτο control.

  Μετά το σφράγισμα, φεύγετε αριστερά προς Περιστέρα, Ακράτα. Συνεχίζει για λίγα χιλιόμετρα ανηφόρα μέχρι τα 1750 μέτρα όπου θα θαυμάσετε την θέα προς τον Κορινθιακό, για όσους φτάσουν μέρα! Κατηφόρα και προσοχή στις πεσμένες πέτρες και στις λακκούβες! Επόμενη διασταύρωση πάτε αριστερά προς Ακράτα. Στο κομμάτι αυτό της διαδρομής υπάρχουν λίγες ανηφόρες ακόμα, υπομονή είναι και οι τελευταίες. Όταν φτάσετε στο χωριό Αμπελόκηποι θα απομένουν 10χλμ κατηφόρα και 25χλμ ευθεία. Προσοχή στην κατηφόρα διότι σε κάποια κομμάτια αναπτύσσετε μεγάλη ταχύτητα εύκολα, στο τέλος θα σας πονάνε τα χέρια από το φρενάρισμα!!

  Τσουπ, φτάσατε Αιγείρα και τώρα ώρα για χαλάρωση στα τελευταία χιλιόμετρα δίπλα στην θάλασσα… εάν βέβαια δεν σας πιέζει ο χρόνος! Περίπου μία ωρίτσα ακόμα και τερματισμός στο γνωστό λιμανάκι του Ξυλοκάστρου.

 

  Θερμή παράκληση, όποιος νομίζει ότι το συγκεκριμένο brevet έχει πολλές ανηφόρες, ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί, θα έχει πολλή ζέστη, θα είναι ανάδρομος ο Ερμής ή οτιδήποτε άλλο, καλό για όλους μας θα είναι να μην έρθει! Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να έρθει με το ζόρι. Αξιολογούμε από την αρχή τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου brevet και αν μας ταιριάζει και θέλουμε να ταλαιπωρηθούμε, πηγαίνουμε και το ευχαριστιόμαστε. Αυτό ισχύει για όλα τα brevet.

 

 

bottom of page