top of page

 Σαβ. 28/03/2020 

Βόρεια Θεσσαλονίκη 

brevet 200 χλμ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

  όπως ήδη θα γνωρίζετε, από το Υπουργείο Υγείας εντάθηκαν τα μέτρα που αποσκοπούν στην αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απαγορεύτηκε η παρουσία κοινού σε αθλητικές διοργανώσεις, στις οποίες οι συνολικοί παρόντες (αθλητές και μη) στον αγωνιστικό χώρο επιπλέον περιορίζονται σε μέγιστο αριθμό τους 60. 

 

  Παρόλο που αυτή η δεύτερη σειρά μέτρων δεν έχει εφαρμογή στην τουριστική ποδηλασία ανοικτού δρόμου, οι διοργανωτές του Brevet Βόρειας Θεσσαλονίκης και η Μπλε Ποδηλατοτουριστική Λέσχη Ελλάδος, σε συνεννόηση και με τη Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδος, θέλοντας να πραγματοποιηθεί το brevet αλλά εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή μας στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την αποφυγή του συγχρωτισμού και των στενών επαφών σε ενδεχόμενη μαζική εκκίνηση ή/και στα κοντρόλ. Επομένως, για τη διεξαγωγή του brevet αποφασίσαμε τα εξής:

 • Tο brevet μπορεί να πραγματοποιηθεί από τώρα και μέχρι τις 29/3 ελεύθερα από τον κάθε συμμετέχοντα, οποιαδήποτε ημέρα επιθυμεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθεί επιτυχημένη η ολοκλήρωση της διαδρομής είναι να γίνει με εκκίνηση μεταξύ 8:00 και 9:00 το πρωί της ημέρας που επιλέχθηκε και με τερματισμό έως τις 21.30 της ίδιας μέρας.

 • H εκκίνηση, ο τερματισμός και όλα τα ενδιάμεσα κοντρόλ θα είναι μη στελεχωμένα. Θα εφαρμοστεί το άρθρο 9 των κανονισμών, με την προσκόμιση απόδειξης από τοπική επιχείρηση για κάθε σημείο ελέγχου και κάθε ποδηλάτη. Επιπροσθέτως, ο συμμετέχοντας θα πρέπει να τραβήξει μια φωτογραφία του ποδηλάτου του μπροστά από το σημείο ελέγχου που αναφέρεται στο roadbook, δηλαδή:

  • εκκίνηση, μπροστά στο Λευκό Πύργο

  • Όσσα, μπροστά στο Καφέ Μουράνο

  • Ασπροβάλτα, μπροστά στην καφετέρια Don Quijote

  • Νυμφόπετρες, μπροστά στις Νυμφόπετρες

  • τερματισμός, μπροστά στο Λευκό Πύργο

Στη φωτογραφία μπορεί να φαίνεται και ο συμμετέχοντας, οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να φαίνεται το ποδήλατο. Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι ομαδικές σε περίπτωση που είσαστε παρέα.

 • το αντίτιμο της συμμετοχής, ενόψει της απουσίας στελεχωμένων κοντρόλ και παροχών, ορίζεται στα 4 €. Το αντίτιμο θα πρέπει να κατατεθεί σε έναν από τους λογαριασμούς της ΜΠΛΕ (βρίσκονται στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας) πριν την εκκίνηση, με εξαίρεση όσους αποφασίσουν να πάνε το Σάββατο 14 ή την Κυριακή 15 Μαρτίου, οι οποίοι υποχρεούνται να εξοφλήσουν τη συμμετοχή τους μέχρι και την Τρίτη 17/3.

 • Πρίν από την εκκίνηση θα πρέπει να δηλωθεί με email στο dimitri.kaltsas@gmail.com ο αριθμός μητρώου και η ημερομηνία που προτίθεται ο συμμετέχοντας να πραγματοποιήσει τη διαδρομή και το καταθετήριο. Σε περίπτωση που έχετε σκοπό να ξεκινήσετε παρέα, θα πρέπει οι αριθμοί μητρώου όλων των μελών της παρέας να δηλωθούν σε ένα και μοναδικό e-mail. Εδώ υπενθυμίζουμε την ατομική ευθύνη του καθενός και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού. Συγκεκριμένα, κρατήστε τις παρέες με μικρό αριθμό μελών, το πολύ 5-6. Και το σημαντικότερο, είτε μόνοι είτε σε παρέα, αποφύγετε να τρέξετε εάν έχετε οποιαδήποτε, έστω και ήπια, συμπτώματα!

 • Σε περίπτωση που επιλέξετε να τρέξετε το brevet την ίδια μέρα με κάποια άλλη παρέα, παρακαλούμε να ετεροχρονίσετε τις εκκινήσεις σας κατά τουλάχιστον πέντε λεπτά. Η διοργάνωση θα είναι ενήμερη απο το e-mail σας για το πόσες και ποιες παρέες θα πάνε τη συγκεκριμένη μέρα και συνεπώς θα είναι ελαστική λαμβάνοντας υπόψη ως ώρα εκκίνησης την ώρα της φωτογραφίας σας στο Λευκό Πύργο, με αντίστοιχη παράταση στην επιτρεπόμενη ώρα τερματισμού.

 • Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στα διαλείμματά σας εφαρμόστε όλες τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για προσωπική υγιεινή, πλύσιμο χεριών κλπ. που έχουν δημοσιευτεί και συζητηθεί τις τελευταίες μέρες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Επιπλέον, πέραν από την επιδημιολογική ασφάλεια, εφιστάται η προσοχή σας στην ποδηλατική ασφάλεια, όπως άλλωστε και σε κάθε κανονικό brevet. Μεριμνήστε να φοράτε το γιλέκο σας και να έχετε ανοιχτά τα φώτα σας σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού και χαμηλής ορατότητας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 6 των κανονισμών της Audaux Randonneurs Grèce. Ποδηλατείστε με σύνεση και σιγουριά και αποφύγετε τυχόν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον τραυματισμό το δικό σας, ενός συμποδηλάτη σας ή κάποιου τρίτου. Ας μην προσθέσουμε άσκοπο και ανόητο φορτίο στο ήδη υπό πίεση σύστημα υγείας μας! 

 • Με την ολοκλήρωση της διαδρομής, στείλτε τις φωτογραφίες σας στο παραπάνω e-mail (προσοχή, όχι Messenger, Viber ή άλλες εφαρμογές chat). Όπως παραπάνω, παρακαλούμε να γίνει μια αποστολή για κάθε παρέα. Στο ίδιο e-mail εάν επιθυμείτε μπορείτε να στείλετε και το σύνδεσμο σε περίπτωση που ανεβάσατε την διαδρομή σας στο Strava, Garmin Connect, Ride with GPS και άλλες παρόμοιες εφαρμογές καταγραφής, ως ανεπίσημη τεκμηρίωση. Διευκρινίζεται ότι το αρχειο gps δεν αντικαθιστά τις αποδείξεις και φωτογραφίες, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για την λήψη του homologation.

 • Στείλτε άμεσα (την επόμενη μέρα δηλαδή) με ταχυδρομείο τις αποδείξεις διέλευσης από εκκίνηση, τερματισμό και ενδιάμεσα κοντρόλ, στο Δημήτρης Καλτσάς, Θυρίδα 27 – Οικισμός Φιλοθέη, 57001 Νέα Ραιδεστός. Και εδώ, σε περίπτωση παρέας παρακαλούμε να σταλεί ένας μόνο φάκελος, με μια σημείωση με τους αριθμούς μητρώου και τα ονόματα των μελών της παρέας, καθώς και αν επιθυμούν μετάλλιο. Σημειώστε επίσης και τη διεύθυνση του αποστολέα, του εκπροσώπου της παρέας δηλαδή.

 • Στις περιπτώσεις που επιθυμείτε μετάλλιο, θα πρέπει να κάνετε ταυτόχρονα κατάθεση σε έναν από τους λογαριασμούς της ΜΠΛΕ το ποσό των 10€ για κάθε μετάλλιο, αναφέροντας στην αιτιολογία της κατάθεσης «Μ» και τους αριθμούς μητρώου και τα ονόματα των επιτυχημένων συμμετοχών.

 • Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του homologation, η συμπληρωμένη κάρτα σας μαζί με το μετάλλιο αν ζητήσατε, θα αποσταλούν με ταχυδρομείο στη διεύθυνσή σας (ή τη διεύθυνση του ως άνω εκπροσώπου της παρέας).

  Φίλες και φίλοι, στη δύσκολη αυτή συγκυρία που ζούμε, πιστεύουμε ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις και οδηγίες κινούνται αφενός μεν εντός του πνεύματος για τη διεξαγωγή του brevet, αφετέρου δε καλύπτουν τις ανάγκες και συστάσεις για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ελπίζουμε η διαδρομή και η ολοκλήρωση του brevet να μπορέσουν να σας δώσουν μια μικρή ανάσα ελευθερίας και χαράς. 

IMG_20191209_182338.jpg

  Για πολύ καιρό ψιθύριζε η ημιορεινή «Βόρεια Θεσσαλονίκη», παραπονεμένη ότι είχε λησμονηθεί από τις διαδρομές μπρεβέ... Ύστερα όμως από πολλές βόλτες και προπονήσεις στην περιοχή, αποφασίσαμε να δώσουμε τέλος σ’ αυτήν την απαράδεκτη παράλειψη! Έτσι λοιπόν, φέτος στις 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί αυτό το συνδυασμένο ημιορεινό, θαλάσσιο και λιμνισιο μπρεβέ που θα παντρέψει φυσικές ομορφιές και εναλλαγές εικόνων καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής.

  Αφετηρία το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος. Η διαδρομή κινείται αρχικά βόρεια για την έξοδο από την πόλη, και στη συνέχεια βορειοδυτικά με απαλή ανηφόρα από το πέρασμα του Δερβενίου προς τα Λαγυνά. Ακολουθεί ένα τμήμα ξεκούρασης σε επίπεδο έδαφος μέχρι τον Λαγκαδά, και στη συνέχεια το μοναδικό κομμάτι της διαδρομής που μπορεί να χαρακτηριστεί ανάβαση. Η σε γενικές γραμμές εύκολη ανηφόρα, που χαρακτηρίζεται από μικρές κλίσεις, μας φέρνει αρχικά στις Πέντε Βρύσες, για να καταλήξει έξι χιλιόμετρα πιο πέρα στην Όσσα και το πρώτο κοντρόλ. Εδώ πλέον έχουν ολοκληρωθεί και τα περισσότερα υψομετρικά της ημέρας. Στο κοντρόλ στο καφέ Μουράνο, ο κος Άγγελος μας έχει εξασφαλίσει ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες στο μπρεβέ.

IMG_20200224_221031.jpg

  Μετά την ανάπαυλα ακολουθεί ένα κυκλάκι από το χωριό Γαλήνη και στη συνέχεια μια βύθιση σε μια ρεματιά πριν την αριστερή στροφή στον κεντρικό δρόμο προς το χωριό Αυγή και τον πασίγνωστο για τα τυριά και τα κρέατα Σοχό. Στη συνέχεια κυριαρχούν οι αρνητικές κλίσεις, μικρές στην αρχή και μεγαλύτερες μετά την Αρέθουσα.

  Προσοχή εκεί, ένα κομμάτι του δρόμου έχει παρασυρθεί εδώ και τρία χρόνια από τα νερά του ρέματος που κάποτε γεφύρωνε. Ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται με «ιλιγγιώδη ταχύτητα» για να αποκαταστήσει το πρόβλημα βεβαίως... αλλά μέχρι τότε η συνέχεια του δρόμου εξασφαλίζεται από μία ευρεία 600 μέτρων παράκαμψη με (ευτυχώς) καλά πατημένο χωματόδρομο στ’ αριστερά. Επανερχόμενοι στην άσφαλτο, η κατηφόρα περνάει από το γραφικό χωριό των Βρασνών και μετά από λίγα χιλιόμετρα ακόμα επίπεδου τερέν καταλήγει στη δεύτερη σφραγίδα κοντρόλ στην Ασπροβάλτα. Εκεί, με την βοήθεια του Σίμου στο καφέ Don Quijote, ετοιμάζουμε μια ανεφοδιαστική έκπληξη για το δεύτερο μισό της διαδρομής.

IMG_20200222_130913.jpg

 

Εγγραφές / Παραλαβή καρτών:

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ της ΜΠΛΕ

ALPHA BANK

δικαιούχος: ΒLΕ CΥCLING CLUΒ-ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αρ. Λογαριασμού: 119002002021846

ΙΒΑΝ: GR5401401190119002002021846

BIC/SWIFT: CRBAGRAAXXX

 

EUROBANK

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΠΛΕ)

Αρ. Λογαριασμού: 00260255340200875971

ΙΒΑΝ: GR8302602550000340200875971

BIC/SWIFT: ERBKGRAA 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Αρ. Λογαριασμού: 52120154209

ΙΒΑΝ: GR7401105210000052120154209

BIC/SWIFT: ETHNGRAA

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

δικαιούχος: ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΠΛΕ)

ΙΒΑΝ: GR9701720700005070097905246 

BIC/SWIFT: PIRBGRAA

  Ως αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται  ΠΡΩΤΑ ο Αριθμός Μητρώου και ΥΣΤΕΡΑ το επώνυμο (πχ 5134 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ). Σε περίπτωση μίας κατάθεσης για πολλά άτομα, παρακαλούμε η αιτιολογία να γίνεται με πρώτα όλους τους ΑΜ και ύστερα όλα τα επώνυμα (πχ 5134,6118 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΤΑΛΑΚΗΣ). ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ.

Οποιεσδήποτε χρεώσεις λόγω μεταφοράς από άλλη τράπεζα να μην επιβαρύνουν τη ΜΠΛΕ, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή σας.

  Αναστροφή μετά το κοντρόλ προς Θεσσαλονίκη, και αφού περάσουμε το πλούσιο δάσος πλάτανων και φλαμουριών στα Μακεδονικά Τέμπη, ξεκινάει μετά την Ρεντίνα το κομμάτι βόρεια της λίμνης Βόλβης. Η διαδρομή στο σημείο αυτό είναι αφενός μεν πανέμορφη ακριβώς δίπλα στη λίμνη, αφετέρου δε με ελάχιστη κίνηση λόγω της παράλληλης Εγνατίας Οδού στα δεξιά.

  Ακολουθεί το χωριό Νυμφόπετρα και στην έξοδό της το τρίτο κοντρόλ, στις Νυμφόπετρες απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Οι Νυμφόπετρες είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, εντάξει... Αλλά σύμφωνα όμως με την ομορφότερη εκδοχή, αυτή του λαού και του μύθου, οι Νυμφόπετρες δημιουργήθηκαν όταν μια ομάδα κυνηγών κατά τύχη συνάντησε και παρακολουθούσε κρυφά μια παρέα από νύμφες του δάσους να κάνουν μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής, προκαλώντας την οργή της θεάς Άρτεμης που τους μετέτρεψε subito σε κατακόρυφες πέτρες σαν μενίρ...

  Τα τελευταία πενήντα περίπου χιλιόμετρα του μπρεβέ οδεύουν αρχικά αριστερά προς Σχολάρι και Λαγκαδίκια, και στη συνέχεια δεξιά νότια της λίμνης Κορώνειας, όπου μετά τη Γερακαρού, το Βασιλούδι και τον Άγιο Βασίλειο, έρχεται και το τελευταίο ανηφοράκι για τα Λαγυνά. Περνώντας το Δερβένι είναι από κει όλο κατηφόρα μέχρι τον τερματισμό στον Λευκό Πύργο!

  Η διαδρομή είναι σε γενικές γραμμές πολύ βατή, με αξιοπρεπή υψομετρικά μικρής όμως δυσκολίας, που θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει και «πρώτο» brevet για όσους θέλουν να δοκιμάσουν.

IMG_20200208_145255.jpg
bottom of page