top of page

11/06/2016

Brevet 200 χλμ

Γύρος Ολύμπου

 

Το roadbook και ο τελικός χάρτης ίντερνετ βρίσκονται στη σελίδα με τον πίνακα του προγράμματος.

Εγγραφές ΜΟΝΟ μέσω τράπεζας: Κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα:

αρ. λογ. 521/201542-09

IBAN GR7401105210000052120154209

Δικαιούχος: ΜΠΛΕ Ποδηλατοτουριστική λέσχη

Κόστος 5 ευρώ. Παρακαλούμε να δηλώσετε τον ΑΜ brevet ΚΑΙ το επώνυμό σας. Σε περίπτωση κατάθεσης από άλλη τράπεζα σας παρακαλούμε να επιβαρυνθείτε το κόστος μεταφοράς. Η κατάθεση θα πρέπει να φανεί στο λογαριασμό της ΜΠΛΕ το αργότερο την Τετάρτη 8 Ιουνίου. Παραλαβή καρτών στην εκκίνηση.

  Η εκκίνηση θα δοθεί στις 8 στην Πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης. Με γενική κατεύθυνση νότια περνάμε το πρώτο επίπεδο κομμάτι της διαδρομής από Νέα Έφεσο, Καρίτσα και το σύγχρονο Δίον, δίπλα στην εκτεταμένη αρχαία πόλη του Δίου, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας.

 

  Λίγο πριν το Λιτόχωρο, στροφή δεξιά για την πρώτη ανάβαση περίπου 16 km στα Πριόνια (1100-1000 m), όπου μπορούμε να κάτσουμε και να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε τα παγούρια μας, ίσως να φάμε και καμιά φασολάδα αν την έχει έτοιμη εκείνη την ώρα... Κατά τη διάρκεια της κατάβασης, μπροστά μας απλώνεται ο Θερμαϊκός και η Κασσάνδρα -αν είναι καθαρή η μέρα φαίνεται πέρα μακριά η Σιθωνία και ο Άθως. Φτάνοντας στον κεντρικό στρίβουμε πάλι δεξιά για Λιτόχωρο στο οποίο μπαίνουμε μετά από μερικά μέτρα. 

 

  Φεύγοντας, κινούμαστε ανατολικά προς την Πλάκα Λιτοχώρου. Πριν την Εθνική, στο βενζινάδικο Shell, βγαίνουμε δεξιά στον παράδρομο, περνάμε μια ρεματιά σε μικρό κομμάτι καλού χωματόδρομου και συνεχίζουμε με νότια κατεύθυνση μέχρι τη διασταύρωση για Καρυά, όπου στρίβουμε και πάλι δεξιά.

  Η ανάβαση ξεκινάει στην αρχή ήπια. Περνάμε δίπλα από τα Λείβηθρα και μέρος του αρχαιολογικού χώρου, όπου η παράδοση τοποθετεί τον τάφο του μυθικού Ορφέα. Εμείς οι brevetάδες οφείλουμε πολλά στους κατοίκους της αρχαίας αυτής πόλης. Όταν μετά από σεισμό καταστράφηκε ολοκληρωτικά από την υπερχείλιση του χειμάρρου Συς, οι κάτοικοι της, ευρισκόμενοι σε απόγνωση, κινήθηκαν νότια. Με τα πολλά έφτασαν σε μια τοποθεσία όπου ίδρυσαν την καινούρια τους πόλη, την οποία από τους ελαύνοντες, δηλαδή τους ερχόμενους, ονόμασαν «Ελευσίς», την σημερινή Ελευσίνα απ’ όπου ξεκινάει πληθώρα από brevets της Νοτίου Ελλάδος! (πηγή: Βικιπαίδεια).

 

  Λίγο πιο πέρα, ένα bonus στον ανήφορο: το μαγνητικό πεδίο των Λειβήθρων! Πραγματικά, για μερικά πολύτιμα μέτρα αφήνουμε ελεύθερα τα πετάλια και οι μυστηριώδεις δυνάμεις του Σύμπαντος μας τραβάνε προς τα πάνω στην ανηφόρα... και ναι, σιδερένια, αλουμινένια, τιτάνια, ακόμα και τα κάρμπον!!!

 

  Ωστόσο ο πραγματικός θησαυρός βρίσκεται μερικά καγκέλια παραπάνω. Σε μια κλειστή δεξιά στροφή, μία πινακίδα σηματοδοτεί τον ταπεινό χωματόδρομο της είσοδου στο καφέ Λείβηθρα, μέσα από την πυκνή βλάστηση. Αν έχετε χρόνο και όρεξη, αξίζει να ποδηλατήσετε τα 150 μέτρα με το τελικό ανηφορικό καλντερίμι. Θα απολαύσετε τον καφέ σας από ένα σκιερό μπαλκόνι με απίθανη θέα τους νοτιοανατολικούς πρόποδες του βουνού και το Αιγαίο.

 

  Στη συνέχεια ο δρόμος μας ανυψώνει και πάλι με αλλεπάλληλα καγκέλια μέχρι τα 1000 m, όπου εξομαλύνεται. Αν δεν ανεβάσαμε μαζί μας στην ανηφόρα, δυο-τρεις βρύσες/πηγές κατά μήκος της διαδρομής παρέχουν το απαραίτητο νερό. Ο δρόμος κατεβαίνει λίγο και μας οδηγεί στις παρυφές της Καρυάς, όπου μπορούμε να μπούμε δεξιά για ανεφοδιασμό (βλέπε μαγαζάκια, βρύση, ταβέρνες...) στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια.

 

  Ξανά μικρή ανάβαση. Βρισκόμαστε πλέον στην Θεσσαλιώτικη πλευρά του Ολύμπου, απ’ όπου αντικρίζουμε τις γυμνές νοτιοδυτικές πλαγιές του στα δεξιά μας. Ψηλά στο βουνό και πίσω από τα καγκέλια του δρόμου προς τις Βρυσοπούλες και το στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών (κοινώς ΚΕΟΑΧ), διακρίνεται μέρος του μεγαλύτερου σε υψόμετρο (χωμάτινου) δρόμου στην Ελλάδα προς το καταφύγιο του Χριστάκη. Περνάμε από Συκαμινιά, Κρυόβρυση, Ολυμπιάδα, Καλλιθέα και φτάνουμε στον δρόμο Κατερίνης-Ελασσόνας όπου στρίβουμε και πάλι δεξιά με κατεύθυνση βόρεια. Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, βγαίνουμε αριστερά στη λοξή διασταύρωση προς Δολίχη για να ξεκινήσουμε την τρίτη μεγάλη ανάβαση της ημέρας που θα μας ανεβάσει στο Λιβάδι και το ψηλότερο σημείο του brevet στα 1250 m (δύο χιλιόμετρα μετά τη Δολίχη υπάρχει βρύση στ’αριστερά).

 

  Στην μεγάλη πλατεία του Λιβαδιού μπορούμε ν’ανεφοδιαστούμε από τις ταβέρνες κάτω από τα πλατάνια. Κατεβαίνοντας από το Λιβάδι, βρίσκουμε και πάλι την οδό Κατερίνης-Ελασσόνας και με βορειοανατολική κατεύθυνση η ήπια κατηφόρα μας μεταφέρει από μόνη της στο δρόμο της επιστροφής. Περνάμε τον Αγ. Δημήτριο, τα Φωτεινά, και λίγο μετά την Κάτω Μηλιά στρίβουμε αριστερά για την τελευταία, μικρή ανάβαση της ημέρας που θα μας πάει μέχρι τη Ρητίνη. Μετά το κοντρόλ εκεί, φεύγουμε κατηφορίζοντας προς Λαγόραχη, και με ομαλό πια τερέν φτάνουμε στον τερματισμό στην Πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης.

 

Καλή διασκέδαση μπρεβετάδες!

bottom of page