top of page

22/06/2019 

Ble Ζαγόρι

brevet 200 χλμ.

Ένα νέο ορεινό brevet, σε μια περιοχή της Ελλάδας που δεν επισκεπτόμαστε συχνά. Στο μοναδικό και άγριο Ζαγόρι. Ο τόπος πίσω απ’ το βουνό, όπως σημαίνει το Σλαβικής προέλευσης όνομά του, είναι τόπος γεμάτος νερά, μαγικά τοπία, ψηλές βουνοκορφές και βέβαια δύσκολες ανηφόρες. 

 

Μια κατά γενική ομολογία απαιτητική διαδρομή, με περίπου 4500 μέτρα ανάβασης, αλλά που θα σας αποζημιώσει με πλούσιες εικόνες και μυρωδιές. Η βόλτα μας θα ξεκινήσει από το μοναδικής ομορφιάς χωριό του Πάπιγκου, ακριβώς στην καρδιά του βουνού, που περιστοιχίζετε από ορθοπλαγιές.  

Εικόνα 1748.jpg

Το Πάπιγκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων. Μαζί με το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο αποτελεί αυτόνομη κοινότητα, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.

 

Το Πάπιγκο βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

_DSC1229.JPG

Στην όμορφη εικόνα του οικισμού συμβάλλει ο εντυπωσιακός σχηματισμός της Αστράκας (κορυφής της Τύμφης) με τους απόκρημνους βράχους της να υψώνονται εντυπωσιακά πάνω από τον οικισμό θυμίζοντας πύργους. Προς τις κορυφές της Τύμφης και τη Δρακόλιμνη ξεκινάει από το Πάπιγκο ορειβατική διαδρομή . 

 

Διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό είναι οι κολυμπήθρες. Πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκοβού οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες. Την επόμενη μέρα του brevet σίγουρα θα τις τιμήσουμε με ηρωικές βουτιές από τα γύρω βράχια.

Εικόνα 026.jpg

Η περιοχή είναι αναπτυγμένη τουριστικά, αλλά χωρίς να έχει ξεφύγει με ασχήμιες και διατηρεί ανέπαφα τα παραδοσιακά της χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό όλο τον χρόνο, καλό όμως είναι να κάνετε νωρίς την κράτησή σας, για να είστε σίγουροι. 

47679899_10213067775477019_4504947289323

Το πρωί του Σαββάτου αφού κατέβετε τις στροφές του Πάπιγκου, θα συναντήσετε τον Βοϊδομάτη και την μοναδική γέφυρα που ενώνει τα δυο χωριά με τον υπόλοιπο κόσμο. Από εδώ αρχίζουν και οι πρώτες ανηφόρες. Θα ανηφορίσετε προς την Αρίστη και στη συνέχεια η διαδρομή σκαρφαλώνει 600 m υψομετρικά σε 8,4 km στην ιστορική Γκραμπάλα, Ελληνικό προπύργιο του '40. Ανεβαίνοντας, η θέα προς το Πάπιγκο και την οροσειρά της Τύμφης είναι μοναδική. Αφού περάσετε το μνημείο στην κορυφή, κατηφορίζοντας  αφήνετε πίσω το δυτικό και μπαίνετε στο κεντρικό Ζαγόρι

 

Μετά η διαδρομή θα κινηθεί αριστερόστροφα, για να κάνει τον γύρο του όρους Τύμφη. Μετά τα Κάτω πεδινά, ανάμεσα στο 22ο και 23ο χιλιόμετρο θα συναντήσετε το εκτροφείο στρουθοκαμήλων της περιοχής. Έχετε τον νου σας γιατί απ’ έξω έχει κάτι χαριτωμένα σκυλάκια, που μερικές φορές δείχνουν τα δόντια τους με άγριες διαθέσεις! Η διαδρομή θα μας περάσει έξω από τα χωριά Κάτω πεδινά και Δίλοφο, για να μας φέρει δίπλα στο πανέμορφο γεφύρι του Κόκκορη. 

zagori5.jpg

Το γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου, είναι ένα από τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής. Είναι στην αρχή του φαραγγιού του Βίκου σε ένα υπέροχο τοπίο.

Περνάμε ακριβώς από δίπλα του και αφού θα έχουμε κάνει ήδη μια από τις δυσκολότερες ανηφόρες της ημέρας, το ορεινό πέρασμα της Γκραμπάλας, ίσως είναι ώρα για μια στάση και μια δυο φωτογραφίες.

 

Πρωτοχτίστηκε το 1750, έχει ιδιαίτερη φήμη και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που θέλουν να φωτογραφηθούν εκεί. Βοηθάει εξάλλου και το σημείο που βρίσκεται, πάνω στον κεντρικό δρόμο.

 

Το όνομα Νούτσου το πήρε από τον ευεργέτη του καθώς ο Νούτσος Κοντοδήμος από το χωριό Βραδέτο χρηματοδότησε την κατασκευή του γεφυριού εκείνη την εποχή.
 

Ωστόσο λέγεται και γεφύρι του Κόκκορη (ή του Κόκκορου) καθώς ο Κόκκορος από το χωριό Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του.

Προσοχή μόνο μην χάσετε πολύ χρόνο εκεί.

Εικόνα 009.jpg

Μετά το Κουκούλι και το Καπέσοβο, φτάνουμε στο πρώτο μας κοντρόλ, στο χωριό Τσεπέλοβο. Κατόπιν μέσα από τα χωριά Σκαμνέλι, τον γυφτόκαμπο με την σαρακατσάνικη στάνη, το Ηλιοχώρι και το βρυσοχώρι, φτάνουμε στον ποταμό Αώο. Προσοχή στην κατηφόρα μετά το Ηλιοχώρι, είναι απότομη με στροφές και συχνά με μεγάλες πέτρες στον δρόμο. Ξεδιψάστε στα τρεχούμενα νερά του χωριού και κατεβείτε με προσοχή.

Εικόνα 012.jpg

Θα περάσετε τον άγριο Αώο και με μια μεγάλη ανηφόρα, θα φτάσετε στο χωριό Παλαιοσσέλι και μετά στο Ελεύθερο. Η ανηφόρα θα κινηθεί σε ένα πανέμορφο και άγριο τοπίο μέχρι το 102 χιλιόμετρο, όπου ξεκινά μια κατηφόρα 12 χιλιομέτρων, μέχρι το δεύτερο κοντρόλ στην Κόνιτσα

 

 Μετά την Κόνιτσα υπάρχει το δεύτερο φλατ κομμάτι της διαδρομής μέχρι το χωριό Κλειδωνιά. Εδώ είναι και το σημείο διαφυγής του brevet, που αν θέλουμε μπορούμε να στρίψουμε αριστερά προς Πάπιγκο μετά το 126χιλιόμετρο, γλυτώνοντας περίπου 55 χιλιόμετρα.

 

Κατόπιν η διαδρομή μπαίνει για 50 χιλιόμετρα στο ξεχασμένο από τον χρόνο Πωγώνι, περνώντας διαδοχικά από τα χωριά Γεροπλάτανος, Ωραιόκαστρο, Άγιος Κοσμάς και φτάνει στην Βήσσανη, όπου είναι και το τρίτο κοντρόλ της διαδρομής.

Εικόνα 014.jpg

Αφού δροσιστούμε, ξεκινάμε για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο, θα περάσουμε από το Καλπάκι και μετά από λίγο, θα ξαναπάρουμε τον δρόμο για τα χωριά. Θα περάσουμε το Μεσοβούνι και θα ξαναδούμε μπροστά μας την Αρίστη. Κατεβαίνοντας στον Βοϊδομάτη θα ξαναπεράσουμε την γέφυρα και θα μας έχει μείνει μόνο το κερασάκι. Μια ανηφόρα 7,5 χιλιομέτρων που θα μας φέρει στην ζεστασιά του χωριού.

IMG_7717.JPG

Το brevet συνοδεύεται από βουτιές στον Βοϊδομάτη και στις γραφικές οβίρες του χωριού και βέβαια τοπικό τσίπουρο. 

Καλή διασκέδαση, σας περιμένουμε.

Εγγραφές

 

Το κόστος της συμμετοχής είναι 10 Ευρώ. Εγγραφές θα γίνουν ΜΟΝΟ μέσω τραπεζικής κατάθεσης (δεν υπάρχει κάποια φόρμα ίντερνετ). Καταληκτική ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 19/6, 19.00 ΑΥΣΤΗΡΑ (να έχει φανεί στους παρακάτω λογαριασμούς, αλλιώς θα γίνει επιστροφή των χρημάτων μετά από το τέλος της διοργάνωσης). ΠΡΟΣΟΧΗ:  ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙ ΩΣ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Εθνική Τράπεζα (δικαιούχος ΜΠΛΕ Ποδηλατοτουριστική λέσχη) 52120154209

IBAN: GR7401105210000052120154209

 

Τράπεζα Πειραιώς (δικαιούχος Καραγιώργης Ιωάννης) 5065037834427

ΙΒΑΝ:GR0401720650005065037834427

 

Alpha Bank (δικαιούχος Καραγιώργης Ιωάννης) 648002101030026

IBAN: GR8801406480648002101030026

 

Ως αιτιολογία θα πρέπει αν αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου και ύστερα το επώνυμο (πχ 5134 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ). Σε περίπτωση μίας κατάθεσης για πολλά άτομα παρακαλούμε η αιτιολογία να γίνεται με πρώτα όλους τους ΑΜ και ύστερα όλα τα επώνυμα (πχ 5134, 6215 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΤΑΛΑΚΗΣ).

Παρακαλούμε οποιεσδήποτε χρεώσεις λόγω μεταφοράς από άλλη τράπεζα να μην επιβαρύνουν τη ΜΠΛΕ, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή σας.

​Υπενθυμίζεται σε όλους τους συμμετέχοντες πως είναι υποχρεωτικό να έχουν μαζί τους αντανακλαστικό γιλέκο, και λειτουργικά φώτα εμπρός και πίσω.

bottom of page