Ενεργειακό gel
Από τον Christos

Τα ενεργειακά τζελ είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της ενότητας 'διατροφή' κατά τη διάρκεια της άθλησης. Μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο (δεν υπάρχουν και πολλά στοιχεία), σας τα μάζεψα για να μην κουράζεστε.
Όλοι συμφωνούν ότι τα ενεργειακά gel έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων αθλητικών τροφών. Εύκολα στη κατάποση, γρήγορα αφομοιούμενα από τον οργανισμό και ταυτόχρονα ελαφριά για το στομάχι.
Για να φτιάξουμε λοιπόν τα δικά μας, αναμιγνύουμε 60% γλυκόζης με 40% μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε 300γρ, έτοιμου προϊόντος. Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γλυκόζη με σιρόπι ακατέργαστου (καφέ) ρυζιού ή μαλτοδεξτρίνη (σε σκόνη, που μπορούμε να αγοράσουμε στα φαρμακεία και να διαλύσουμε με νερό φτιάχνοντας μια παχύρευστη πάστα) πάντα στην παραπάνω αναλογία. Μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα βανίλιας, στιγμιαίο καφέ, σοκολάτα ή ότι άλλο θέλουμε για γεύση και άρωμα.
Ακόμα μπορούμε να συνδυάσουμε 75% γλυκόζης ή μαλτοδεξτρίνης ή σιροπιού καφέ ριζιού, με 25% σιρόπι αγάβης (agave nectar) και την ίδια αναλογία αλατιού.Έτσι συνδυάζουμε τους υδρογονάνθρακες της γλυκόζης ή μαλτοδεξτρίνης που δίνουν άμεση ένεργεια, αλλά και αυτούς της φρουκτόζης (μελιού-αγάβης) που προσφέρουν σταδιακή αποδέσμευση.
Δυστυχώς, δε βρήκα πουθενά να αναφέρεται ο συνδυασμός του μελιού με το ταχίνι, παρά μόνο μια παρέα δρομέων μεγάλων αποστάσεων αναφέρει το συνδυασμό αυτό, σαν μια "ενεργειακή βόμβα", την οποία όμως καταναλώνουν πριν την άσκηση.
Ο συνδυασμός μελιού, ταχινιού και σοκολάτας είναι άλλη μία εκδοχή που συζητήθηκε σαν σούπερ γεύσης και φυσικά σούπερ απόδοσης, που καταναλώνεται όμως πάλι πριν την άσκηση. Γενικά υπάρχει ένας σκεπτικισμός για το κατά πόσο ο συνδυασμός μελιού, γλυκόζης είναι δυνατόν να καταναλωθεί κατά την άσκηση, μια και κάποιοι (που το δοκίμασαν) δήλωσαν ότι ήταν αδύνατο να το καταπιούν, γιατί τους λίγωσε και τους ανακάτεψε το στομάχι. Η μαλτοδεξτρίνη (με βάση πάντα την "ιντερνετογραφία") φαίνεται πως είναι πιο ελαφριά για το στομάχι και λιγώνει λιγότερο (μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιούν και τα περισσότερα ενεργειακά τζελ του εμπορίου).
Τέλος για την αποθήκευση της γέλης σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα διπλά παγούρια για νέρο και τζελ, (έχει το cyclist, υποθέτω κι' άλλοι), ή να αγοράσετε μια μικρή συσκευασία μελιού Αττική σε φλασκί που μπορείτε μετά να επαναχρησιμοποιήσετε, ή να βρείτε πλαστικά φλασκιά που είναι κατάλληλα για τρόφιμα.
Δεν έχω προχωρήσει ακόμα στην παρασκευή κανενός από τα παραπάνω, (πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το ταχίνι με μέλι (ίσως και σοκολάτα)), όποιοι φίλοι λοιπόν προχωρήσουν στην παρασκευή οποιουδήποτε από τα παραπάνω, τους παρακαλούμε να δώσουν στοιχεία.