top of page

 Ήταν άνοιξη του 2009 όταν τερμάτισα το πρώτο μου brevet. Στον Πύργο. Έφτασα στο στάδιο του Πύργου γύρω στις εννιά το βράδυ. Κάπου δώδεκα ώρες μετά την εκκίνησή μου. Ήμουν εξαντλημένος, αλλά χαρούμενος. Στον τερματισμό περίμεναν οι άνθρωποι του Ποδηλατικού Συλλόγου Πύργου για να με σφραγίσουν και να μου δώσουν ένα αναμνηστικό μπλουζάκι. Και μαζί, εκεί ήταν και - ποιος άλλος - η εμβληματική μορφή των brevets στην Ελλάδα, ο Χάρης ο Πλέγας.

  Τον κοίταξα, χαμογέλασα με ικανοποίηση και ετοιμάστηκα να καμαρώσω για τον τερματισμό μου. Μου "απάντησε" με ένα βαρύ και κάπως άκεφο μειδίαμα, σημάδι ότι δεν είχε πολύ όρεξη για κουβέντες. Το κατάλαβα και αποχώρησα προς το ξενοδοχείο μου, χωρίς περισσότερες κουβέντες. Λίγο αργότερα, έμαθα το λόγο που ο Χάρης ήταν βαρύς και ... πάγωσα.

  Ένας συνποδηλάτης μας, ένα παιδί που έπαιρνε μέρος στο brevet, είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο που έχασε τον έλεγχό του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και τον παρέσυρε ενώ κινούταν σε ευθεία, στη δεξιά άκρη του δρόμου!

  Ο Γιώργος ο Βίδος, δεν ήταν πια μαζί μας... 

 

  Το Γιώργο δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω... Έμαθα μετά, από ανθρώπους που τον γνώρισαν, πόσο αξιόλογος άνθρωπος και αθλητής ήταν. Οι φίλοι του τον θυμούνται με αγάπη, κάνουν την αγαπημένη του ανάβαση (Υμηττό), του λένε ένα "γεια" κάθε μέρα, περνώντας από το λιτό και διακριτικό μνημείο που έχει στηθεί λίγο πριν την κορυφή. Όσοι ξέρουμε, κάνουμε πάντα μια μικρή στάση, στο αντίστοιχο μνημείο στην εθνική οδό Ολυμπίας-Πύργου-Πατρών, κάθε φορά που κάνουμε το brevet του Πύργου. 

 

  Σύμφωνα με την ποδηλατική παράδοση των randonneurs, το Fleche (για να διαβάζετε αυτό το κείμενο, μάλλον ξέρετε ήδη τι είναι το Fleche), παίρνει το όνομά του από έναν ποδηλάτη. Κάποιον, που το όνομά του να "σημαίνει" πολλά για τους συμμετέχοντες. Έτσι, για το Fleche που θα διοργανώνει το Ble Cycling Club από το 2015 και (ελπίζουμε) για πολλά χρόνια, δώσαμε (με την άδεια της οικογένειάς του) το όνομα του Γιώργου. Όχι, για να τον θυμόμαστε... αυτό θα συμβαίνει έτσι κι αλλιώς... οι φίλοι του, όσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη. Αλλά για να τιμήσουμε (και) με αυτόν τον τρόπο, ένα δικό μας άνθρωπο που έφυγε βιαστικά από κοντά μας, κάνοντας αυτό που μας αρέσει.

 

Καλούς δρόμους να έχουμε όλοι! 

 

 Φραγκίσκος Βέλλης

 

  Το fleche είναι μια 24ώρη ομαδική διοργάνωση που αναβιώνει τα πρώτα brevets (audax τα έλεγαν τότε) όπου όλη η ομάδα έπρεπε να τερματίσει μαζί και ο αρχηγός έδινε το ρυθμό.

   Fleche στα γαλλικά σημαίνει "βέλος" και συμβολίζει πως η διαδρομή είναι μια γραμμή από την εκκίνηση προς τον τερματισμό. Όχι κύκλοι, όχι μπρος πίσω.

Το fleche σε σχέση με τα brevets έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά:


 

 • Κάθε ομάδα πρέπει να αποτελείται από τρία έως πέντε μέλη (τάντεμ μετρούν ως μία συμμετοχή)

 • Οι ομάδες ποδηλατούν για 24 ώρες συνεχόμενα. Απαγορεύεται κάποια στάση να είναι πάνω από 2 ώρες. Όλα τα μέλη ποδηλατούν μαζί όλη την απόσταση.

 • Κάθε ομάδα σχεδιάζει μόνη της τη διαδρομή και πρέπει να καλύψει τουλάχιστον 360 χλμ σε 24 ώρες (15 χλμ/ω μέση μικτή ταχύτητα.)

 

Στόχοι του fleche είναι:

 

 • Να δημιουργήσει ομαδικό πνεύμα μέσω των κοινών προπονήσεων και της διαδρομής του fleche.

 • Να ποδηλατήσει η ομάδα τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων, ελλιπούς προετοιμασίας ή τεχνικών προβλημάτων.

 • Να βρεθούν όλοι οι ποδηλάτες σε ένα μέρος με συμβολική σημασία και να περάσουν όμορφη ώρα μαζί.

 

 

Βασικοί κανόνες του fleche (για το επίσημο κείμενο δέιτε εδώ)

 

 • Η ελάχιστη απόσταση που επιτρέπεται να πιστοποιηθεί είναι 360 χιλιόμετρα

 • Τα fleche δεν είναι αγώνες. Κάθε ποδηλάτης θεωρείται πως βρίσκεται σε ατομική προπόνηση και πρέπει να υπακούει στον Κ.Ο.Κ.

 • Οι ομάδες διαλέγουν μόνες τους τη διαδρομή που θα τις οδηγήσουν στον προορισμό. Ο αρχηγός της ομάδας στέλνει μια πρόταση με τη διαδρομή και τις πιθανές ώρες διέλευσης. Η απόσταση που επικυρώνεται είναι η συντομότερη ανάμεσα στα σημεία ελέγχου, ανεξαρτήτως της διαδρομής που πραγματικά έγινε.

 • Οι αθλητές πρέπει να σφραγίζουν την κάρτα τους ή να έχουν αποδεικτικό πως πέρασαν από εκεί στην εκκίνηση και σε κάθε σημείο ελέγχου όπως προβλέπεται. Χαμένα αποδεικτικά, σφραγίδες που ξεχάστηκαν να μπουν ή χαμένη κάρτα συνεπάγεται την ακύρωση του συγκεκριμένου ποδηλάτη. Οι ομάδες αποφασίζουν μόνες τους την ώρα εκκίνησης που είναι μεταξύ 09.00 πμ της Παρασκευής και 10.00 π.μ του Σαββάτου. Ο χρόνος και ο τόπος εκκίνησης είναι υποχρεωτικά ο δηλωμένος.

 • Παρόλο που ο σκοπός του fleche είναι η άφιξη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δεν είναι υποχρεωτικό οι ομάδες να φτάσουν στο σημείο αυτό. Στόχος είναι να ποδηλατήσουν οι ποδηλάτες παρέα για 24 ώρες με ένα κοινό σκοπό. Το πραγματικό σημείο τερματισμού είναι το κοντινότερο σημείο που η ομάδα μπορεί να πάρει σφραγίδα/αποδεικτικό πριν περάσουν οι 24 ώρες, (είτε αυτό είναι πριν είτε μετά απο το σημείο τερματισμού). Το ACP δίνει homologation για αποστάσεις που είναι από 80% έως 120% της δηλωμένης απόστασης, αλλά όχι κάτω από 360 χλμ.

 • Διαφορετικές ομάδες απαγορεύεται να ποδηλατούν μαζί. Αν ο διοργανωτής θεωρεί πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, μπορεί να μετακινήσει την ώρα εκκίνησης των ομάδων κατά μία ώρα.

 • Για να αποδειχθεί πέρασμα από τα σημεία ελέγχου, θα πρέπει να ζητούνται σφραγίδες από κάποιο κατάστημα. Αν αυτό είναι αδύνατον, κάποια απόδειξη από κατάστημα η ATM. Αν κι αυτό είναι αδύνατο, μπορεί κάποια φωτογραφία να προσμετρηθεί ως αποδεικτικό (θα πρέπει να φαίνονται όλοι οι ποδηλάτες και όλα τα ποδήλατα). GPS tracks δεν γίνονται δεκτά για λόγους ισότητας.

 • Πρέπει να υπάρχει σφραγίδα στο τέλος της 22ης ώρας και στο τέλος της 24ης ώρας. Ανάμεσα σε αυτές τις ώρες θα πρέπει υποχρεωτικά η κάθε ομάδα να έχει διανύσει τουλάχιστον 25 χλμ. Αν οι ομάδες έχουν φτάσει στον τερματισμό πριν ή κατά τη διάρκεια της 22ης ώρας θα πρέπει να συνεχίσουν. Η απόσταση που θα μετρήσει θα είναι η νέα, της 24ης ώρας.

 • Απαγορεύονται τα αυτοκίνητα συνοδείας.

 • Απαγορεύεται κάποιο διάλειμμα να είναι πάνω από 2 ώρες.

 • Ισχύουν οι κανόνες των νυχτερινών brevet σχετικά με τον εξοπλισμό

 

Homologation ενός fleche

 

 • Τουλάχιστον τρία μέλη της ομάδας θα πρέπει να έχουν ποδηλατήσει την ίδια απόσταση και να τερματίσουν μαζί.

 • Τουλάχιστον 25 χιλιόμετρα πρέπει να διανυθούν μεταξύ 22ης και 24ης ώρας.

 • Ο αρχηγός ή ένα μέλος της ομάδας θα πρέπει να είναι παρόν στο τραπέζι την Κυριακή το μεσημέρι ώστε να παραδώσει τις κάρτες και τα αποδεικτικά.

 

  Συμπληρωματικές οδηγίες και σημεία ενδιαφέροντος:

 

 • Οι ομάδες πρέπει να παρουσιάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία είτε κατά τον τερματισμό (αποδείξεις/σφραγίδες), είτε μέσω email αν πρόκειται για φωτογραφίες.

 • Η παρουσία τουλάχιστον ενός μέλους από κάθε ομάδα είναι υποχρεωτική την Κυριακή 01 Απριλίου στις 11.00 για να παραδώσει τις κάρτες στο Ble Cycling Club. Δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο γεύμα.

 • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εκκίνηση να είναι εντός του Ευβοίας. Επιτρέπονται οι γειτονικοί νομοί, εφόσον τηρείται ο κανόνας του "βέλους" δηλαδή να μην γίνει πέρασμα από το ίδιο ή κοντινό σημείο δύο φορές

 • Το κόστος συμμετοχής είναι 8 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβάνεται μεταφορά αποσκευής στον τερματισμό. H πληρωμή θα γίνεται με την εγγραφή της ομάδας.

 • Δεν θα οργανωθεί μεταφορά προς την Αθήνα καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές. (ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, αυτοκίνητο ή και... ποδήλατο)
 • Θα βραβευθούν οι ομάδες: Με τα περισσότερα χιλιόμετρα, με τα περισσότερα υψομετρικά (openrunner), με τους περισσότερους τερματίσαντες.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ - ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΡΤΩΝ:

  Η εγγραφές και η διανομή καρτών θα γίνει στο ποδηλατικό καφέ FLAMME ROUGE στο Γκάζι:

ΜΟΝΟ τη Τετάρτη 28 Μαρτίου από τις 18.30 (Θα είναι διαθέσιμες και παλαιότερες κάρτες από BLE brevets)

  

  Για να εγγραφεί μία ομάδα για το Fleche "Γιώργος Βίδος" θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει κανονιστεί τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλέφωνο 6946 696670 -ώρες για τηλ ΜΟΝΟ  Δευτέρα - Παρασκευή 16.00 - 17.00 . Στο τηλέφωνο θα πρέπει να δηλωθεί η ώρα εκκίνησης καθώς οι ομάδες απαγορεύεται να έχουν κοινή ώρα εκκίνησης. Τα ραντεβού θα κλείνονται ανά μισή ώρα όπου ο αρχηγός ή άλλο μέλος της ομάδας θα παρουσιάσει τη διαδρομή και σε συνεννόηση με τη διοργάνωση θα κανονίσουν τα κοντρόλ και τις λοιπές λεπτομέρειες. 

  Την ίδια ημέρα με τις εγγραφές θα παραδοθούν και οι αποσκευές που θα είναι διαθέσιμες στον τερματισμό. Σε κάθε αποσκευή θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα το όνομα της ομάδας. Το μέγεθος τους να είναι μικρής σχολικής τσάντας.

  Ομάδες που αποτελούνται αμιγώς από ποδηλάτες εκτός Αθήνας θα πρέπει να ενημερώσουν στο ίδιο τηλέφωνο ώστε να κανονιστεί αποστολή των καρτών στην πόλη τους.

  Το γεύμα εις μνήμη του Γιώργου Βίδου θα διεξαχθεί την Κυριακή 1 Απριλίου στις 11.00 στην παραλία της Χαλκίδας στο εστιατόριο Asteria Plage.

  Το κόστος θα είναι 14 ευρώ με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως γεύμα, καφέ ή αναψυκτικό ή χυμό. Στο τερματισμό υπάρχουν αποδυτήρια και τα ντους της πλαζ (χωρίς ζεστό νερό δυστυχώς). Ο χώρος θα είναι ανοικτός από τις 9.00 το πρωί.

01/04/2017

Fleche "Γιώργος Βίδος"

Χαλκίδα (360+ χλμ, 24 ώρες)

 

 

bottom of page