Σπιτικές συνταγές! 

Εδώ θα βρείτε μερικές σπιτικές και χειροποίητες ιδέες για ενεργειακές μπαρές και ισοτονικά ροφήματα.

Συνταγή για "Τουρμπο-Μπάρα"

by Pit 

 

Ξεκινάμε με την ενεργειακή μπάρα του Pit (aka Πέτρος). Δοκιμασμένη από πολλούς, προκαλεί μόνο θετικά σχόλια μέχρι τώρα... Η μόνη ανησυχία, είναι η "συμπεριφρά" της τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Έχει μορφή "σφιχτού κέικ" (μάλλον θυμίζει λίγο τις Cliff για όσους τις ξέρουν).


Υλικά

 

 

  • 500 γρ. Κουάκερ (βρώμη)

  • 600 γρ.μέλι

  • 1 φλυτζάνι νερό

  • 2 φλυτζάνια καρύδια

  • 1 φλυτζάνι αμύγδαλα

  • 2 φλυτζάνια σταφίδες

  • 2 παστέλια αμύγδαλου ή φυστικιού

  • 2 φλυτζάνια χυμό μήλου

  • 2  φλυτζάνια χυμό πορτοκάλι

  • 2 βανίλιες

  • μισό κουταλάκι αλάτι

  • μισό κουταλάκι καννέλα

  • 100 γρ. ταχίνι (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μεγάλη γαβάθα το κουάκερ, το μέλι αραιωμένο σε ένα φλυτζανι καυτό νερό, τους ξηρούς καρπούς- παστέλια (ψιλό ή χοντροκομμένα στο μπλέντερ),  όλα τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενής χυλός.

  2. Αφήνουμε το χυλό 15 λεπτά να πάρει τις υγρασίες το κουάκερ και το στρώνουμε σε μέτριο ταψί, αφού στρώσουμε λαδόκολα.

  3. Ψήνουμε σε καυτό φούρνο στους 200 βαθμούς  μέχρι να αρχίσει να ροδίζει (λίγο) η πάνω επιφάνεια (περίπου ½ ώρα).

  4. Κόψιμο σε 20 περίπου μερίδες, αλουμινόχαρτο, ψυγείο και βουρ!!

Συνταγή για (home-made) ενεργειακή μπάρα 
 by Christos



Συνεχίζουμε με την "παραλλαγή" του Χρήστου. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η μπάρα του Πέτρου είναι ανώτερη γευστικά, αλλά ας μην ξεχνάμε τη σεμνότητα και μετριοφροσύνη που διακρίνει το Χρήστο... Αν δεν δοκιμάσουμε, δεν θα ξέρουμε!


Υλικά
 

  •  500 γρ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)

  • 100 γρ. καρυδόψυχα τριμένη (όσο λεπτή χοντρή όπως σας αρέσει)

  • 100 γρ. αμύγδαλα τριμένα (ισχύει το ίδιο με πάνω)

  • 100 γρ. κάσιους φυστίκια τριμένα (το αυτό...)

  • 250 ml χυμός Amita ανάμεικτος μύλο-βερίκοκο-πορτοκάλι

  • 300-500 γρ. μέλι (βάλτε τουλάχιστον πάνω από 300 και αν θέλετε και πάνω από 500 γρ.... για πολύ υψηλές αποδόσεις.....!!)

  • Λίγο επιπλέον αλάτι (εάν δεν είναι οι ξηροί καρποί αλατισμένοι οπωσδήποτε 0.5 - 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Μην ξεχνάτε ότι το νάτριο μας χρειάζεται....

Εκτέλεση
  1. Σ' ένα μπωλ βρώμη και τριμένοι ξηροί καρποί ανακατεύονται καλάΔιαλύουμε το μέλι στο ζεσταμένο στα μικροκύματα χυμό (για να διαλυθεί ευκολότερα)

  2. Χύνουμε πάνω από τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά

  3. Στρώνουμε και πατικώνουμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά (λιγότερο ή περισσότερο ψήσιμο θα δώσει αντίστοιχα ζουμερότερο ή "ξερότερο" αποτέλεσμα)

  4. Αφού ψηθεί κόβουμε τα κομμάτια σε σχήμα παραλληλόγραμο και φυλάμε στο ψυγείο πρακτικά όσο θέλουμε.....

Η συνταγή δίνει περίπου 1.5 κιλό έτοιμου προϊόντος το οποίο δίνει περίπου 20 μπάρες γίγας που θα σας κρατησουν για περίπου 10-12 προπονήσεις (100χλμ+), με συνολικό κόστος λιγότερο από 12 €! 
 

Ισοτονικά διαλύμματα
by Chris



 

Ένας οδοντίατρος (Chris) με τη βοήθεια του ... Directeur Sportif Christos (ΟΚ είναι και ο μικρός Περικλής DS, αλλά ο δεύτερος έχει άλλα, πιο σημαντικά πράγματα από το ποδήλατο να ασχοληθεί αυτή την εποχή ;-)) δεν μπορεί παρά να έχουν κάτι σημαντικό να πουν, σε σχέση με τα ισοτονικά διαλύματα!Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Με γεύση πορτοκάλι 

·         1/4 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι

·         1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι

·         4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (κατά προτίμηση καφέ ακατέργαστη).

·         1/4 φλυτζάνι ζεστό νερό

·         3 και 3/4 φλυτζάνια κρύο νερό



Με γεύση λεμόνι

·         1 κουταλάκι του γλυκού φυσικό χυμό λεμόνι

·         3/4 φλυτζάνι νερό

·         1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι

·         4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καφέ ακατέργαστη.

 

Σύμφωνα με άλλη (ίσως εγκυρότερη) βιβλιογραφία, αναφέρεται ως εξαιρετικά ωφέλιμος ο συνδυασμός χυμού φρούτων και μεταλλικού νερού σε αναλογία 1:1 με 1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι και χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

Κατάλληλα είναι φρούτα όπως μήλα, πορτοκάλια, καρπούζια!,πεπόνια!κ.ά.

'Ετσι εάν για νερό επιλέξετε κάποιο μεταλλικό πχ. λουτρακίου, που είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κυρίως μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο κ.ά.) θα έχετε ένα πλήρες ισοτονικό αθλητικό ποτό.

Θυμηθείτε όσο περισσότερο χυμό φρούτων (τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, φυσική γλυκαντική ουσία) τόσο λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη.

Με βάση πάντα τα άρθρα, οι υδατάνθρακες που περιέχει το διάλυμα, λόγω της ζάχαρης-φρουκτόζης, βοηθούν στη γρηγορότερη απορρόφηση του υγρού από τον οργανισμό. Πολλά ενεργειακά ποτά του εμπορίου έχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από την ενδεδηγμένη, οπότε καταφέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα..... την πιό αργή απορόφηση του υγρού από τον οργανισμό!!!Ετσι φτιάχνοντάς το μόνοι σας, ξέρετε πραγματικά τι πίνετε.....!!!

 

Ενεργειακό gel

by Christos



Τα ενεργειακά τζελ είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της ενότητας 'διατροφή' κατά τη διάρκεια της άθλησης. Μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο (δεν υπάρχουν και πολλά στοιχεία), σας τα μάζεψα για να μην κουράζεστε.

Όλοι συμφωνούν ότι τα ενεργειακά gel έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων αθλητικών τροφών. Εύκολα στη κατάποση, γρήγορα αφομοιούμενα από τον οργανισμό και ταυτόχρονα ελαφριά για το στομάχι.

Για να φτιάξουμε λοιπόν τα δικά μας, αναμιγνύουμε 60% γλυκόζης με 40% μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε 300γρ, έτοιμου προϊόντος. Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γλυκόζη με σιρόπι ακατέργαστου (καφέ) ρυζιού ή μαλτοδεξτρίνη (σε σκόνη, που μπορούμε να αγοράσουμε στα φαρμακεία και να διαλύσουμε με νερό φτιάχνοντας μια παχύρευστη πάστα) πάντα στην παραπάνω αναλογία. Μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα βανίλιας, στιγμιαίο καφέ, σοκολάτα ή ότι άλλο θέλουμε για γεύση και άρωμα.

Ακόμα μπορούμε να συνδυάσουμε 75% γλυκόζης ή μαλτοδεξτρίνης ή σιροπιού καφέ ριζιού, με 25% σιρόπι αγάβης (agave nectar) και την ίδια αναλογία αλατιού.Έτσι συνδυάζουμε τους υδρογονάνθρακες της γλυκόζης ή μαλτοδεξτρίνης που δίνουν άμεση ένεργεια, αλλά και αυτούς της φρουκτόζης (μελιού-αγάβης) που προσφέρουν σταδιακή αποδέσμευση.

Δυστυχώς, δε βρήκα πουθενά να αναφέρεται ο συνδυασμός του μελιού με το ταχίνι, παρά μόνο μια παρέα δρομέων μεγάλων αποστάσεων αναφέρει το συνδυασμό αυτό, σαν μια "ενεργειακή βόμβα", την οποία όμως καταναλώνουν πριν την άσκηση.

Ο συνδυασμός μελιού, ταχινιού και σοκολάτας είναι άλλη μία εκδοχή που συζητήθηκε σαν σούπερ γεύσης και φυσικά σούπερ απόδοσης, που καταναλώνεται όμως πάλι πριν την άσκηση. Γενικά υπάρχει ένας σκεπτικισμός για το κατά πόσο ο συνδυασμός μελιού, γλυκόζης είναι δυνατόν να καταναλωθεί κατά την άσκηση, μια και κάποιοι (που το δοκίμασαν) δήλωσαν ότι ήταν αδύνατο να το καταπιούν, γιατί τους λίγωσε και τους ανακάτεψε το στομάχι. Η μαλτοδεξτρίνη (με βάση πάντα την "ιντερνετογραφία") φαίνεται πως είναι πιο ελαφριά για το στομάχι και λιγώνει λιγότερο (μαλτοδεξτρίνη χρησιμοποιούν και τα περισσότερα ενεργειακά τζελ του εμπορίου).

Τέλος για την αποθήκευση της γέλης σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα διπλά παγούρια για νέρο και τζελ, (έχει το cyclist, υποθέτω κι' άλλοι), ή να αγοράσετε μια μικρή συσκευασία μελιού Αττική σε φλασκί που μπορείτε μετά να επαναχρησιμοποιήσετε, ή να βρείτε πλαστικά φλασκιά που είναι κατάλληλα για τρόφιμα.

Δεν έχω προχωρήσει ακόμα στην παρασκευή κανενός από τα παραπάνω, (πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το ταχίνι με μέλι (ίσως και σοκολάτα)), όποιοι φίλοι λοιπόν προχωρήσουν στην παρασκευή οποιουδήποτε από τα παραπάνω, τους παρακαλούμε να δώσουν στοιχεία.